Ajdnek
Testo:
- 0,5kg ajdove moke
- 0,5 l slanega kropa
- 0,5 kg pšenične moke
- 4 - 6 dkg kvasa
- 1 žlica sladkorja (za kvasni nastavek)
- mleko po potrebi (1 - 2dcl)
Nadev:
- 0,5kg zmletih orehov
- ¼ l medu
Ajdovo moko poparimo in dobro premešamo. Ohlajeni dodamo pšenično moko in vzhajan kvas ter toplo mleko po potrebi. Zgnetemo mehkejše testo in tako pripravljeno testo pustimo vzhajati. Z zajemalko ali žlico testo na tanko nadevamo v pomaščen pekač. Na debelo posujemo z orehi, pokapamo s segretim medom ter pokrijemo z drugo plastjo testa. To ponovimo vsaj trikrat. Na vrhu mora biti testo. Pustimo, da vzhaja in spečemo. V pečici pečemo približno 60 minut pri 190º C.