Recept

Juha iz kopriv

V današnjem času vedno redkeje srečujemo koprive, ki rastejo v naravi ob robovih gozdov, rek in njiv. Nabiramo le njihove vršičke in najbolje je, da pri tem uporabimo rokavice. So z železom bogata in vsestransko uporabna rastlina, iz katere lahko pripravimo tudi juho po spodnjem receptu.

Sestavine za 4 osebe:

  • 25 dag krompirja
  • 10 dag vršičkov mladih kopriv
  • čebula srednje velikosti
  • malo olja
  • sol 
  • poper 

Krompir olupimo in narežemo na kose. Čebulo olupimo, sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo krompir, zalijemo z vodo ter skuhamo do mehkega. 

Dodamo cele koprive. Kuhamo največ 3 minute. Zmešamo s paličnim mešalnikom.

Solimo in popramo po okusu. Po okusu lahko dodamo malo kisle smetane. 

Postrežemo s kruhom.

 

Recept je pripravila ekološka turistična kmetija Pri Baronu.


Združenje turističnih kmetij Slovenije je sodelovalo pri pripravi knjižice Okusne jedi gostoljubnih ljudi, ki je nastala v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP, ki ga je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in je finančno podprt s strani Evropske komisije.

Nazaj na seznam