Program kulinaričnih doživetij

Naučimo se speči potico in kruh pri Mirniku v Leskovcu

Le lučaj stran od Celja leži ob travniku, na katerem poleti še cvetijo travniške rože, izletniška in učna kmetija Pr' Mirnik'. Ob prihodu vas očarajo cvetoče gredice, bogat sadni vrt, ki daje prijetno senco, lično urejeni skalnjaki in glasno ptičje petje. Poleg zvedavih ptičkov imajo na kmetiji še veliko domačih živali, ki se jih najbolj razveselijo otroci iz bližnjih šol in vrtcev. Na kmetiji si lahko ogledate ovce, vietnamske prašiče, govedo, konje, kokoši, zajce, race, kopune, srebrne fazane in grlice. Še posebej priljubljene so kobile Lara, Lea in Bistra, otroke pa navdušijo tudi jagenjčki, saj jih lahko hranijo z mlekom iz stekleničke. Več kot 120 let stara hruška obudi marsikatere spomine in vas ob gostiteljičini zgodbi popelje v zgodovino kmetije.

Gospodinja Ivanka, ki je duša kmetije, skrbi za pridelovanje zelenjave in sadja in pripravlja odlično domačo hrano. Goste razvaja s slastnimi štruklji, enolončnicami in drugimi dobrotami. Medtem ko zelenjavo pridelujejo na bližnji njivi, obdelujejo vinograd za namizno mešano rdeče in belo vino v bolj oddaljenem Špitalicu. Na kmetiji se vedno potrudijo, da gostom ponudijo čim več domačih, lokalnih pridelkov.

 

Program 1:

Gospa Ivanka tako za družino kot za goste kuha z veliko ljubezni. Svoje znanje z veseljem posreduje naprej in izvaja različne kulinarične delavnice.

Udeležba na delavnici utegne biti odlična zamisel za damsko druženje ob praznovanju rojstnega dne na malce drugačen način.

Udeleženke se boste po dobrodošlici ob začetku tečaja odpravile na bližnjo njivo, kje je posejana pšenica, in spoznale razliko med posameznimi vrstami žita. V rokah boste občutile klas pšenice, po prstih vas bodo pobožale žitne resice.

Dobro razpoložene boste skupaj pripravile kvasec in zamesile testo. Pripravile boste bel, polnozrnat in zeliščni kruh, pletenico, od potic pa klasično orehovo, skutno in pehtranovo.

Gospa Ivanka bo udeleženke naučila mesiti, vsaka bo lahko pripravila svoje testo in spekla svoj kruh. Skrivnost lepe pletenice je v natančnem pletenju testa in ravno dovolj dolgi peki. Pri potici sta predvidena priprava različnih nadevov in urjenje v zvijanju namazanega testa. Po delavnici se bo zagotovo prileglo kosilo z enolončnico in pecivom.

Cena peturne delavnice peke krušnih dobrot s kosilom je 28 evrov na osebo.

Na tečaju sprejmejo največ do 15 oseb.

 

Program 2

Delavnica priprave slastnih domačih štrukljev

Štruklji spadajo med najbolj značilne slovenske jedi, saj jih v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih pokrajinah.

Gospa Ivanka pripravlja sirove, drobnjakove, peteršiljeve, ajdove in jajčne štruklje, pri katerih je nadev pripravljen iz pečenih jajc.

Po začetni dobrodošlici vas bo gospodinja povabila na kratek ogled kmetije, domačih živali, ki jih pasejo na prostem, in v hlev z govedom. Spoznali boste kravi Micko in Šekico, ki ju še molze in iz mleka pripravlja domačo skuto, pomembno sestavino nadeva za štruklje.

Za začetek boste skupaj pripravile vlečeno testo. Medtem ko bo počivalo, boste poskrbele za drobnjakov, jajčni, peteršiljev ter sladek in slan sirov nadev.

Na videz zahtevno vleko testa, ki je lahko debelo le nekaj milimetrov, boste opravile pod vodstvom izkušene gospodinje in z njim zagotovo nikoli več ne boste imele težav.

Seveda boste štruklje tudi poskusile, poleg tega pa se boste okrepčale z domačo enolončnico.

Cena štiriurne delavnice s kosilom je 20 evrov na osebo.

Na tečaju sprejmejo največ do 15 oseb.

 

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica in obiska.

 

Informacije in rezervacije:

Turistična kmetija Pr' Mirnik'

Leskovec 9

3000 Celje

Tel.: +386 (0)41 966 583, +386 (0)3 546 12 12

lidijagaber93@gmail.com

Facebook


 

 

Nazaj na seznam