spacer ZTKS spacer
spacer Izberite jezik/Choose your language spacer spacer
spacer slovenski english deutsch italiano français hrvatski spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
Domača stran
spacer
spacer
Predstavitev združenja
spacer
O nas
spacer
Katalogi
spacer
Press
spacer
Informacije za člane
spacer
Pogoji za opravljanje turistične dejavnosti na kmetiji
spacer
Popotniške informacije
spacer
Aktualne novice
spacer
spacer
Varovanje okolja in narave
spacer
spacer
spacer
Hitro iskanje po nazivu kmetije
spacer

 

Kupujmo domace



Spletni portal je financiran
s strani Ministrstva za gospodarstvo
 

GastronomijaspacerFotogalerijaspacerUživajmo brez mejaspacerReceptispacer

Recepti

spacer
 
  • Ajdnek
  • spacer spacer
     
  • Ajdov krapec
  • spacer spacer
     
  • Bograč v kotličku
  • spacer spacer
     
  • Bujta repa
  • spacer spacer
     
  • Gerpa, oprešak, ocvirkovca
  • spacer spacer
     
  • Gorenjska prata
  • spacer spacer
     
  • Haloška gibanica
  • spacer spacer
     
  • Kozjanski krapi
  • spacer spacer
     
  • Kvočevi / kločevi nudlni
  • spacer spacer
     
  • Loške smojke
  • spacer spacer
     
  • Jota
  • spacer spacer
     
  • Istrski štruklji
  • spacer spacer
     
  • Idrijski žlikrofi
  • spacer spacer
     
  • Bakalca
  • spacer spacer
     
  • Pečena raca z mlinci in rdečim zeljem
  • spacer spacer
     
  • Kostelski želodec
  • spacer spacer
     
  • Repa s fižolom
  • spacer spacer
     
  • Orehova potica
  • spacer spacer
     
  • Mohant
  • spacer spacer
     
  • Visoška svinjska pečenka
  • spacer spacer
     
  • Rateški krapci
  • spacer spacer
     
  • Medenjaki
  • spacer spacer
     
  • Tržiške bržole
  • spacer spacer
     
  • Pereci
  • spacer spacer
     
  • Prekmurska gibanica
  • spacer spacer
     
  • Makov genjeni retaš
  • spacer spacer
     
  • Prleška gibanica
  • spacer spacer
     
  • Sireki
  • spacer spacer
     
  • Mlinčeva potica – mlinčevka
  • spacer spacer
     
  • Sirnica
  • spacer spacer
     
  • Ubrnjenik, obrnjenik
  • spacer spacer
     
  • Štajerska kisla juha
  • spacer spacer
     
  • Pohorski pisker
  • spacer spacer
     
  • Mežerli
  • spacer spacer
     
  • Povitnek
  • spacer spacer
     
  • Pehtranova potica
  • spacer spacer
     
  • Bakala na rdeče
  • spacer spacer
     
  • Goriška gubanca
  • spacer spacer
     
  • Pajtičke
  • spacer spacer
     
  • Koruzna prga
  • spacer spacer
     
  • Norveška - Rakfisk s čebulno solato
  • spacer spacer
     
  • Norveška - Vroča dimljena zlatovčica s solato iz rdeče pese
  • spacer spacer
     
  • Norveška - Fårefrikassè
  • spacer spacer
     
  • Norveška - Sladica iz dušenih sliv (suhe slive)
  • spacer spacer
     
  • Norveška - Rømmegrøt
  • spacer spacer
     
  • Norveška - Pinnekjøtt
  • spacer spacer
     

    Orehova potica

    Sestavine za kvašeno testo: 1 kg moke, 3 dag kvasa, 3-4 rumenjaki, 3 dcl mlačnega mleka, 12 dag masla, 1 žlička soli, 2 žlici sladkorja, mast za model; nadev: 60-70 dag orehov, 20 dag medu, 5 dag sladkorja, 1-2 dcl mleka, 1 jajce, cimet, malo ruma ali domačega žganja. Testo pripravljamo v toplem prostoru. Moko pogrejemo, presejemo v skledo in jo pomešamo z žličko soli. Zdrobljen kvas pomešamo z žličko sladkorja, 2 žlicama moke in ½ dcl mlačne vode ali mleka. Postavimo ga na toplo, da vzhaja. V sredini moke napravimo jamico, vanjo damo ubita stepena jajca, kvas, mlačno raztopljeno maslo in sladkor ter med mešanjem prilivamo mlačno mleko. Testo stepamo kake četrt ure oz. dokler se ne začnejo delati mehurčki in se testo loči od sklede. Vendar nekatere moke potrebujejo več mleka, druge manj. Stepeno testo potresemo z moko, pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja. Orehe stolčemo ali zmeljemo in poparimo z oslajenim mlekom. Med počasi segrevamo, da postane tekoč in ga dodamo k orehom ter primešamo še cimet. Nato pustimo, da se nadev ohlaja. K precej ohlajenemu nadevu dodamo še eno ali dve jajci in ju gladko vmešamo. Testo razvaljamo ½ cm debelo in ga enakomerno premažemo s še toplim nadevom. Tesno ga zvijemo in položimo v dobro omaščen model. Potico pustimo, da počasi vzhaja, vendar ne sme prekipeti, nekoliko pa se dvigne še v pečici. Pred peko potico premažemo s stepenim jajcem. Pečemo jo eno uro, ko je pečena pa jo ohlajamo v modelu vsaj 15 minut nato rahlo zvrnemo na desko in jo po želji potresemo s sladkorjem.

     

    _________________________________________________________

     "Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko finančnega mehanizma EGP in norveškega finančnega mehanizma".

    spacer

     

    © 2014 Združenje turističnih kmetij Slovenije, Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje

    slovenija.info Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eurogites Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenje