Recept

Orehova potica

Sestavine za kvašeno testo:

  • 1 kg moke,
  • 3 dag kvasa,
  • 3-4 rumenjaki,
  • 3 dcl mlačnega mleka,
  • 12 dag masla,
  • 1 žlička soli,
  • 2 žlici sladkorja,
  • mast za model

Nadev:

  • 60-70 dag orehov,
  • 20 dag medu,
  • 5 dag sladkorja,
  • 1-2 dcl mleka,
  • 1 jajce,
  • cimet,
  • malo ruma ali domačega žganja.

Testo pripravljamo v toplem prostoru. Moko pogrejemo, presejemo v skledo in jo pomešamo z žličko soli. Zdrobljen kvas pomešamo z žličko sladkorja, 2 žlicama moke in ½ dcl mlačne vode ali mleka. Postavimo ga na toplo, da vzhaja. V sredini moke napravimo jamico, vanjo damo ubita stepena jajca, kvas, mlačno raztopljeno maslo in sladkor ter med mešanjem prilivamo mlačno mleko. Testo stepamo kake četrt ure oz. dokler se ne začnejo delati mehurčki in se testo loči od sklede. Vendar nekatere moke potrebujejo več mleka, druge manj. Stepeno testo potresemo z moko, pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja. Orehe stolčemo ali zmeljemo in poparimo z oslajenim mlekom. Med počasi segrevamo, da postane tekoč in ga dodamo k orehom ter primešamo še cimet. Nato pustimo, da se nadev ohlaja. K precej ohlajenemu nadevu dodamo še eno ali dve jajci in ju gladko vmešamo. Testo razvaljamo ½ cm debelo in ga enakomerno premažemo s še toplim nadevom. Tesno ga zvijemo in položimo v dobro omaščen model. Potico pustimo, da počasi vzhaja, vendar ne sme prekipeti, nekoliko pa se dvigne še v pečici. Pred peko potico premažemo s stepenim jajcem. Pečemo jo eno uro, ko je pečena pa jo ohlajamo v modelu vsaj 15 minut nato rahlo zvrnemo na desko in jo po želji potresemo s sladkorjem.

 

"Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko finančnega mehanizma EGP in norveškega finančnega mehanizma".

Nazaj na seznam