Pehtranova potica
Kvašeno testo:
- 1 kg bele moke tip 500,
- 1 kocka kvasa,
- 1 jajce,
- 2 rumenjaka,
- 15 dag sladkorja,
- 15 dag masla,
- približno 4 dcl mleka,
- sol
Nadev:
- 2 dcl goste kisle smetane,
- 15 dag masla,
- 15 dag sladkorja,
- 2 jajci,
- 10 dag drobtin,
- pest svežega pehtrana
Iz moke, pripravljenega kvasa, raztopljenega masla, soli, rumenjakov, sladkorja in mlačnega mleka zamesimo kvašeno testo. Potem, ko dovolj vzhaja, ga za prst na debelo razvaljamo, namažemo z nadevom, v katerega smo vmešali kislo smetano, sladkor, jajci in na maslu prepražene ter malce shlajene drobtine. To potresemo še s pehtranom, narezanim na drobno, in zvijemo. Potico položimo v dobro namazan pekač in pustimo, da vzhaja. Pečemo v srednje vroči pečici pri temperaturi okoli 150 stopinj eno uro.
"Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko finančnega mehanizma EGP in norveškega finančnega mehanizma"