Recept

Prekmurska gibanica

Je vrhunska sladica iz krhkega in vlečenega testa, nadevana z makom, skuto, orehi in jabolki. Gibanica je zaščitena z označbo tradicionalnega ugleda.

Osnovno krhko testo 

  • 100 g ostre pšenične moke
  • 100 g gladke pšenične moke
  • 100 g svinjske masti ali masla ali margarine
  • ščepec soli ali sladkorja
  • mleko, voda ali kisla smetana za gnetenje

Moko presejemo na desko, jo solimo ali posladkamo in vanjo z nožem drobno nadrobimo maščobo. Zamesimo gladko testo, ki mu med mesenjem dolivamo tekočino. Tako pripravljeno testo naj počiva pol ure na hladnem. 

Vlečeno testo 

  • 600 g gladke pšenične moke
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • ščepec soli
  • mlačna voda za gnetenje 

V presejano moko na deski napravimo jamico, dodamo maščobo, sol, po želji tudi jajce in z dodajanjem tekočine začnemo gnesti vse sestavine v testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in elastično. Oblikujemo ga v hlebec, namažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut. 

Makov nadev 

  • 200 g fino mletega maka
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor 

Mletemu maku dodamo sladkor in vanilijev sladkor in vse skupaj dobro premešamo. Vse nadeve uporabimo v dveh delih. 

Skutni nadev

  • 1000 g polnomastne skute
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vanilijev sladkor
  • ščepec soli 

Skuto zdrobimo z vilicami, ji dodamo jajci, vanilijev in kristalni sladkor ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da je zmes gladka in mazava. 

Orehov nadev 

  • 300 g mletih orehov
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor 

Zmlete orehe pomešamo s kristalnim in vanilijevim sladkorjem. 

Jabolčni nadev

  • 1500 g jabolk (uporabljajo se sorte, ki so bolj kisle)
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • mleti cimet 

Jabolka olupimo, naribamo na tanke rezance, dodamo kristalni sladkor in cimet ter vse skupaj rahlo pomešamo. 

Smetanov poliv

  • 60 cl goste kisle smetane
  • 4 jajca 

Cela jajca počasi razžvrkljamo s kislo smetano. 

Maščobni poliv

  • 150 g svinjske masti ali masla / 200 g margarine 

Pripravimo si lončeni model – tepsijo (največkrat okrogli model, s premerom 32-35 cm in višino 7-8 cm). Izbrani model dobro namažemo z maslom in vanj položimo tanko razvaljano plast krhkega testa - imenovano podplat, ki naj pokriva tudi rob modela. Plast testa nabodemo z vilicami. Spočito vlečeno testo razvaljamo in namažemo z oljem. Testo dvignemo in ga tanko razvlečemo čez model, tako da debelejši rob testa visi čez rob modela. Tako pripravljeno testo zarežemo do modela, da dobimo 8 enakih delov. Na dno modela, ki je obložen s krhkim testom in pokrit s tanko plastjo vlečenega testa, razporedimo prvo plast makovega nadeva, pokapljamo z raztopljeno margarino in smetanovim polivom. Nato čez povlečemo drugi del testa in ga potresemo s skutnim nadevom ter pokapljamo z margarino. Čez model povlečemo tretjo plast testa, ki jo nadevamo s pripravljenim orehovim nadevom, ki ga tudi pokapljamo. Povlečemo še četrto plast , ki jo nadevamo z jabolčnim nadevom in prav tako rahlo pokapljamo. Gibanica je tako sestavljena do polovice. Vse nadeve še enkrat ponovimo, da dobimo 8 enakomernih plasti. Na vrhu testo pokapamo še s smetanovim polivom in maščobo. Vse debele robove vlečenega testa, ki gledajo čez rob modela odrežemo in oblikujemo gibanico. Prebodemo jo s tanko dolgo iglo in jo pečemo v krušni peči ali pečici približno 75 minut pri 175 C. Pečeno premažemo s smetano in jo pustimo, da se nekoliko umiri. Nato jo narežemo na trikotnike in poljubno posladkamo.

Nazaj na seznam