Recept

Sirnica

Potrebne sestavine za pripravo sirnice: 

  • 3 litre vode
  • 2 zvrhani žlici sirneka
  • 2 dcl kisle smetane
  • lovorov list
  • kumina
  • sol za štrukeljce
  • eno jajce
  • moka

Sirnica je znana solčavska juha, njen recept se na Solčavskem prenaša iz roda v rod. Včasih so jo kuhali ob postnih dneh in ob petkih, ker takrat niso jedli mesa. Tudi danes so brezmesne jedi čedalje zanimivejše, zato gostje radi poskusijo sirnico. Sirnek je uležana skuta, ki jo malo bolj posolimo, zmešamo s kumino in pustimo stati na hladnem vsaj tri tedne, da dobi značilen pikanten okus. Včasih so ga pripravljale majerice na planšarijah, da so si skuto ohranile za zimo. Vodo z lovorom in kumino zavremo, dodamo sirnek in pustimo vreti vsaj 15 minut. Iz dveh žlic moke in malo mrzle vode zamešamo podmet in ga med mešanjem vlijemo v juho. Nato v vrelo juho zakuhamo štrukeljce, ki jih oblikujemo s prsti iz moke in jajca. Ko so kuhani, dodamo kislo smetano in solimo po okusu. Namesto štrukeljcev lahko v juhi skuhamo tudi na kocke narezan krompir.

Nazaj na seznam