Recept

Visoška svinjska pečenka

Sestavine:

  • 1,5 kg svinjske zarebrnice (brez kosti)
  • korenček ali dva
  • maščoba za pečenje
  • 6 limoninih rezin
  • 2 stroka česna
  • lovorov list
  • 6 nageljnovih žbic
  • peteršilj
  • poper
  • kumina
  • sol

Priprava:

Meso položimo na leseno desko s hrbtno stranjo navzdol. Na notranji strani zarežemo po sredini in po vsej dolžini z nožem 1 cm globoko. Meso posolimo, popopramo, potresemo s kumino. V zarezo vložimo korenje, ki smo ga razrezali na tretjino debeline in prekuhali v slani vodi. V meso zataknemo še nageljnove žbice, notranjo stran mesa obložimo s tankimi razpolovljenimi rezinami limone z olupkom, s tankimi rezinami česna, s peteršiljem in koščki lovorovega lista. Rulado previjemo z močno vrvico. Počasi pečemo v pekaču v krušni peči ali v pečici. Za vsak kg pečemo uro in četrt.

Nazaj na seznam