Culinary experiences

Kulinarično doživetje na gorski kmetiji Klemenšek nad Logarsko dolino

Po daljši avtobusni vožnji vam bo gotovo prijalo, da se pri nas malo sprehodite in naužijete čudovitih razgledov in osvežujoče gorske energije na 1.100 m nadmorske višine. Svetujemo vam,  da si z razgledne točke nad našo kmetijo privoščite panoramski pogled na Logarsko dolino, ki ga najdete v mnogih prospektih. V samo Logarsko dolino se lahko po obisku kmetije Klemenšek peljete popoldan.

Da boste lahko že med vožnjo po panoramski cesti izvedeli zanimivosti o Logarski dolini, vas bo pred vstopom v Logarsko dolino počakal gospodar Daniel Klemenšek, ki je tudi lokalni turistični vodnik.

Ko boste prišli na kmetijo, vas bomo za dobrodošlico pozdravili z  domačim borovničevcem, sokom iz regratovih cvetov, zelo okusno vodo iz našega zajetja in obloženimi kruhki z domačimi suhomesnimi izdelki, narejenimi po tradicionalnih postopkih.

Da se ne boste le presedli iz avtobusa za mizo, predlagamo, da se skupaj sprehodimo do izvira mineralne vode bogate z železom, ki je od kmetije oddaljen 900 m. To pomeni 1 uro zelo počasne zložne hoje v obe smeri po panoramski makadamski cesti, skupaj s postanki ob zanimivostih, ki vam jih bo po poti predstavil Daniel. Pretežni del poti je položen, primeren tudi za starejše ljudi in otroke.

Na začetku sprehoda se vam bo takoj nad kmetijo odprl širok pogled na celotno Logarsko dolino, Matkov kot, Kamniško Savinjske Alpe ter sosednje planine. V vaše fotoaparate boste lahko ujeli nepozabne motive ledeniške doline obdane z zelenimi in cvetočimi travniki, smrekovimi gozdovi in strmimi prepadnimi stenami Kamniško Savinjskih Alp. Na tem delu panoramske ceste vedno piha, zato boste lahko dobro občutili veter, ki prispeva h kvaliteti na tradicionalen način in po receptih naše družine pripravljenih suhih mesnin.

Pot bomo nadaljevali po panoramski cesti, ki vodi skozi smrekov gozd. Na enem delu boste lahko videli manjši del pašnikov skupne planine Krofičevo, kjer se pasejo tudi naše krave in

telice. Pri izviru mineralne vode boste lahko malo posedeli, poskusili zdravilno železovo kislo vodo in poslušali zgodbo o njej. Lahko si jo boste tudi natočili v vaše stekleničke za vodo.

Po sprehodu vam bo domače kosilo, ki ga bo medtem na štedilniku na drva pripravila gospodinja Judita, gotovo zelo teknilo. Ker je prostor, kjer vam bomo postregli, s treh strani obdan s steklom, boste lahko ves čas obeda uživali v razgledih na visoke planine in strma pobočja.

Ponudili vam bomo: želodec, govejo juho, svinjsko pečenko, skutne štruklje, mesne žlinkrofe, pražen krompir, solato in jabolčni zavitek.

 

Predno boste za predjed poskusili želodec, vam bomo predstavili to kulinarično posebnost naših krajev. Judita, ki ima tudi certifikat za  nacionalno poklicno kvalifikacijo za predelovalko mesa na tradicionalen način, posveti želodcem veliko pozornosti in nege, kar je odločilno za okus te izjemne in dragocene mesnine, ki so jo včasih jedli le ob največjih družinskih praznovanjih in praznikih.

Za pripravo Klemenč´ga želodca uporabimo: najboljše kose mesa, slanino, Piransko sol, sladkor, poper, česnovo vodo. Želodce sušimo 5-6 mesecev in jih med sušenjem vsak dan spremljamo, obračamo in čistimo ter kontroliramo vlago in temperaturo.

Na kmetiji boste lahko kupili okusne suhe mesnine, ki ne vsebujejo nobenih škodljivih dodatkov in alergenov:

·  Klemenč šinek,

·  Klemenč želodec,

·  Klemenče klobase,

·  Klemenče ocvirke,

·  Klemenčo pašteto.

Priporočamo vam, da vam po kosilu Daniel predstavi bogato zbirko kmečkega orodja, ki je urejena na gospodarskem poslopju, da boste videli s kakšnim orodjem so kmetovali naši predniki. Tako boste lahko spoznali del bogate družinske dediščine te gorske kmetije.

Seveda se bomo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bomo vašega klica.

Judita Klemenšek, Logarska dolina 29, tel.: 03 838 90 24, 041 593 715

Cena 4-5 urnega doživetja s kosilom je 15,50 EUR/osebo.

Ta cena velja za skupine nad 20 oseb.

Več zanimivosti o kmetiji boste našli na spletni strani: www.nad1000m.si/klemensek/

 

Informacije in rezervacije:

Izletniška kmetija KLEMENŠEK

Judita in Daniel Klemenšek                                                           

Logarska Dolina 293335 Solčava

tel.: 03 838 90 24, 041 593 715

e-pošta: judita.klemensek@gmail.com

www.na-klemencem.si, www.slovenia.info/klemenšek

Zurück zur Liste

Specializirana ponudba

Specializirana ponudba