Culinary experiences

Sprehod po zeliščnem vrtu na kmetiji Debelak

Kmetija Debelak leži v naselju Topole, ki se razprostira na vzpetini, dva kilometra oddaljeni od Rogaške Slatine, z razgledom na celotno pogorje Boča in štajerski Triglav – Donačko goro. Obsega 3,7 hektara kmetijskih zemljišč in je usmerjena v pridelavo in predelavo jabolk, pridelavo zdravilnih zelišč, pripravo ozimnice ter izdelavo negovalne kozmetike. Na njej redijo tudi manjšo čredo ovac.

Edita Mlakar črpa znanje o povezovanju zdravilnih zelišč v čajne mešanice, mazila, tinkture, oljne izvlečke, sirupe in izdelke za osebno nego, ki blažijo različne tegobe sodobnega časa, iz bogate zakladnice ljudskega izročila in svojih izkušenj. Vsi njeni izdelki so povsem naravni, ker ne vsebujejo dodatkov, umetnih konzervansov, stabilizatorjev in emulgatorjev.

Program je primeren tako za skupine odraslih in otrok kot posameznike.

Primerni termini za sprejem skupin: po dogovoru, skozi vse leto

Primerno število oseb: od 1do 15

 

Program: 

Ob lepem vremenu vas bodo domači sprejeli ob zeliščnem vrtu na kmetiji, v primeru slabega vremena pa v kmečki hiši. Edita vam bo za dobrodošlico postregla napitke iz zeliščnih sirupov in polnozrnato jerpico z ocvirki.

Nato se boste z njo sprehodili po zeliščnem vrtu in travniku, kjer boste lahko nabrali tudi kaj zase in v čajni vrečki odnesli s seboj. Med drugim boste spoznali divjo ščetico, pegasti badelj, baldrijan, borago, več vrst timijana, drobnocvetni vrbovec in citronsko verbeno. Veliko boste izvedeli tudi o kulturi nabiranja, sušenju in shranjevanju zdravilnih rastlin ter o užitnih divjih rastlinah.

Sprehodu bo sledila pokušnja zeliščnih sirupov, saj si gostiteljica želi, da bi domači zeliščni sirupi nadomestili različne napitke, ki se ponujajo predvsem otrokom, mladostnikom in starejšim.

Na vašo željo lahko oblikuje tudi program za vrtce in šole v obliki iger, skrivalnic ali delovnih listov.

Sprehod po zeliščnem vrtu s pokušnjo sirupov je namenjen posameznikom ali manjšim skupinam do 15 oseb in traja eno uro. Cena na osebo je 5 evrov.

Na vašo željo lahko v skladu z razpoložljivim časom pridajo še drobec ljudske modrosti o uporabi in pripravi zdravilnih zelišč. Ob Editinem mentorstvu na delavnici si lahko izdelate tinkturo zelišča (alkoholni izvleček), oljni izvleček za masažo ali mazilo z že pripravljenimi sestavinami. Izdelek ali več izdelkov spravite v ustrezno stekleno embalažo in odnesete s seboj.

Ves čas vam bodo na voljo zeliščni napitki, po dogovoru pa tudi tradicionalna pogostitev s skutno zafrknjačo ali polnozrnato jerpico z ocvirki.

Delavnice so namenjene manjšim skupinam do 15 oseb in trajajo uro in pol. Potreben je vnaprejšnji dogovor, da bi jih lahko uskladili z vašimi željami.

 

Cena delavnice je odvisna od izdelkov, ki si jih želite naučiti izdelovati: za tinkturo 10, oljni izvleček 10 in mazilo prav tako10 evrov.

 

Sprejmite dobrote kmetije Debelak tudi v svoj dom.


Informacije in rezervacije:

Kmetija Debelak

Edita Mlakar

Topole 26

3250 Rogaška Slatina


Tel.: +386 (0)40 390 155

edita.mlakar1@gmail.com

www.kmetija-debelak.si

Zurück zur Liste

Specializirana ponudba

Specializirana ponudba