Rezept

Flandrova luštrekova juha

Luštrek je ena izmed najhvaležnejših vrtnih rastlin, ki zraste vsaj meter visoko. Kot začimbo uporabljamo predvsem njegove peresaste liste, še intenzivnejši okus imajo korenine in plodovi. Liste luštreka lahko pripravimo z jajci, jih uporabimo kot namaz za štruklje ali iz njih skuhamo okusno juho.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 velik šop luštrekovih listov
  • 1 čebula srednje velikosti
  • sol
  • žlica zaseke
  • kocke posušenega kruha*
  • eno jajce**

Na maščobi prepražimo čebulo srednje velikosti. Ko postekleni, dodamo dve tretjini drobno narezanega luštreka. Še malo popražimo in zalijemo z vodo. Dodamo sol in žlico zaseke. 

Iz štirih kosov razrezanega kruha, ki smo ga posušili, pripravimo kocke in jih potresemo po vrhu. Razžvrkljamo jajce in vanj vmešamo kocke kruha. V ponvi segrejemo maslo, dodamo kocke kruha z jajcem in jih popečemo do lepe zlate barve. Položimo jih na vrh juhe in potresemo s preostalo tretjino drobno narezanega luštreka.

Recept je pripravila turistična kmetija Pri Flandru.

 

Združenje turističnih kmetij Slovenije je sodelovalo pri pripravi knjižice Okusne jedi gostoljubnih ljudi, ki je nastala v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP, ki ga je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in je finančno podprt s strani Evropske komisije.

Zurück zur Liste