Rezept

Pirin kruh s čemaževim namazom

Pira je starodavna pšenica izjemnih lastnosti, ki godijo organizmu. Ni podvržena genskemu spreminjanju ter je bogata z rudninami in minerali. Recept razkriva, kako pripraviti odličen pirin kruh, h kateremu se imenitno poda čemažev namaz.

Sestavine za 4 osebe:

•½ kg pirine moke*

•¼ žličke soli

•½ kocke kvasa

•voda po potrebi

Sestavine za čemažev namaz:

•3 žlice skute** (grobe, polnomastne)

•1 žlica kisle smetane**

•1 žlica čemaževega pesta

V posodo presejemo moko, ob robu dodamo sol. Kvas nalomimo, dodamo vodo in žličko sladkorja ter na toplem vzhajamo 10 minut. Kvas zlijemo k moki in premesimo, da dobimo gladko testo. Po potrebi dodamo 1,5–2 dcl mlačne vode.

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo v posodi, da vzhaja 1 uro. Ponovno ga premesimo in damo v podolgovat model, ki ga namažemo z oljem ali maslom. V modelu ga pustimo vzhajati še 20 minut. Pečemo 50 minut pri temperaturi 180 ˚C.

Skuto, kislo smetano in čemažev pesto damo v posodo in premešamo. Dobimo čemažev namaz, ki ga postrežemo s pirinim kruhom.


Zurück zur Liste