Ogled primerov dobrih praks v Švici

Program:

Alpska konfederacija Švica z 41.286 kvadratnimi kilometri sodi med manjše, a na drugi strani izjemno bogate države. Dobrih 7,5 milijonov prebivalcev zastopa okoli 62 odstotkov Nemcev, 19 odstotkov Francozov, 8 odstotkov Italijanov, en odstotek Retoromanov, preostali prebivalci so priseljenci; njihov delež se v zadnjem desetletju stalno povečuje in že krepko presega 10%. Država z močno tradicijo politične in vojaške nevtralnosti je po drugi strani sedež številnih mednarodnih organizacij in multinacionalk. Posebnost države so štirje uradni jeziki in velika samostojnost kantonov, kar je dediščina samosvojega razvoja, ki datira v leto 1291.


1. dan, 22. 10. 2018

  Največji čar je (švicarski) železničar

Odhod iz Celja v zgodnjih jutranjih urah, vožnja, z vmesnimi postanki, mimo Postojne, Sežane, Trsta, Benetk, Verone in Brescie, kjer se obrnemo proti severu. V zgodnjem dopoldnevu prispemo v mestece Tirano v dolini Valtelina, kjer bomo začeli vožnjo z enim najbolj znanih panoramskih vlakov v Švici – Bernina Express (iz sredozemskega podnebja direktno pod ledenik na 2.250 metrov nad morjem). Sredi dneva prispemo v svetovno najbolj znano alpsko letovišče Sankt Moritz in si ga seveda tudi ogledamo. V dolini Engadin bo sledil še strokovni del (ogled vzorčne kmetije). Pozno popoldne še ena izjemna – tokrat avtobusna – panoramska vožnja preko prelaza Julier, ki nas bo pripeljala do najvišje ležečega mesta v Evropi (1.600 m.n.v.) – Davos-a, Proti večeru nastanitev v hotelu, večerja in zaslužen počitek.


2. dan, 23. 10. 2018 

V najvišje ležečem evropskem mestu

Po zajtrku se odpravimo v dolino reke Ren – na kmetijo Hertihof,  kjer bo sledil drugi del strokovnega programa z ogledom primera dobrih praks s področja turizma na kmetiji in srečanje s predstavniki panožne strokovne zveze Bauerneverband Graubünden. V zgodnjem popoldnevu vrnitev v Davos in ogled muzeja domače (retoromanske) kulture v Davosu, po ogledu bo nekaj prostega časa za sprehod po mestu, morebitne nakupe spominkov in samostojne oglede. Prav tako še v popoldnevu se bomo zapeljali do zaselka Monstein*, kjer je pred več kot desetletjem in pol nastala najvišje ležeča pivovarna v Evropi. V čem je skrivnost varjenja piva na 1.700 metrih nad morjem, bomo izvedeli ob razlagi in degustaciji. Proti večeru vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan, 24. 10. 2018

Ali so Liechtensteinci vinogradniki?

Po zajtrku slovo od Davosa in vožnja do žepne državice (35.000 prebivalcev) – kneževine Liechtenstein (ob meji z Avstrijo) – po ogledu (opravili ga bomo s City train – mestnim vlakcem) glavnega mesta Vaduz, bo nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe spominkov. Nato pa na obisk k Hary Zech-u* (opcija). Ponudil nam bo odgovor na vprašanje ali poleg Hiltija, zobne protetike in varovanja bančnih skrivnosti, v alpski kneževini nastaja tudi dobro vino? V zgodnjem popoldnevu bomo pričeli s povratkom. Na mejnem prehodu pri Feldkirchu vstopimo v Avstrijo in skozi predor Arlberg nadaljujemo po dolini reke Inn, do Rosenheima na jugu Nemčije, nakar bomo pri Solnogradu (Salzburgu) ponovno vstopili v avstrijsko deželo in po Turski avtocesti prispeli pod vznožje Karavank, kjer bomo, že   zvečer, prispeli nazaj v domovino.Zurück zur Liste