Recept

Makov genjeni retaš

Vlečeno testo: 

  • 40 dag gladke moke,
  • 1 jajce,
  • četrtino male žličke soli,
  • približno 1 dcl mlačne vode,
  • 1 žlico raztopljenega,
  • komaj mlačnega masla ali margarine,
  • 1 velika žlica kisle smetane,
  • 120 g kvasa.

Zamesimo gladko, mehkejše testo. Oblikujemo hlebček, ga položimo na pomokano krpo in pokrijemo, da ne dobi na površini skorjice. Tako naj počiva na toplem 30 minut. Suhi makov nadev: 30 dag dobro zmletega maka, 10 dkg sladkorja, en vanili sladkor, malo cimeta. Smetanov poliv: 0,5 dcl belega olja ali margarine, 2 dcl kisle smetane, 1 jajce. Cela jajca razžvrkljamo s kislo smetano. Na belem prtu, ki ga pomokamo z ostro moko, raztegnemo testo v centimeter debelo ploščo. Z rokami čim bolj tanko razvlečemo v velikost srednje velike oglate mize, pri čemer pazimo, da ne naredimo lukenj. Po vsej površini razvlečenega testa potresemo suhi makov nadev in pokapamo s smetanovim polivom. Debeli testeni rob odrežemo s topim nožem ali ga odtrgamo. Zvitek s pomočjo prta tesneje zvijemo do zadnjega debelega roba testa, ki ga nato odrežemo. S čim bolj debelim, a ravnim robom krožnika zvitek narežemo na slabo dolžino pekača in ga ne pretesno zložimo v namaščen pekač. Preden ga damo v pečico, ogreto na 230 stopinj, ga zgoraj premažemo s preostalo smetano z jajcem. Ko lepo zarumeni, temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj in spečemo do konca. Režemo nekoliko ohlajenega. Preden ponudimo, ga po želji posladkamo.

Nazaj na seznam