Predstavitev slovenskega turizma na kmetijah na 2. svetovnem kongresu turizma na kmetijah v Bolzanu

Med 16. – 18. majem 2024 je v Bolzanu na Južnem Tirolskem v prostorih raziskovalnega centra Eurac research potekal 2. svetovni kongres o turizmu na kmetijah pod sloganom Agritourism is more!.

O pomenu turizma na kmetijah je razpravljalo 172 strokovnjakov, raziskovalcev in ponudnikov iz 42 držav. Slovensko zgodbo turizma na kmetijah sta s slikovitim posterjem in zanimivo vsebinsko predstavitvijo predstavili vodja službe za dopolnilne dejavnosti pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) Andrejka Krt in specialistka za turizem na kmetijah s KGZS – Zavoda Celje Renata Kosi. Izpostavili sta pomen dela in sodelovanja KGZS in Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS, Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ter Slovenske turistične organizacije, ki z dolgoletno strokovno in finančno podporo nudijo kmetijam pomoč pri razvoju turistične dejavnosti. Gre za celovit sistem, ki omogoča pridelavo in predelavo varne hrane na kmetijah, ohranjanje bogate gastronomske dediščine, dolgo tradicijo ter edinstvene izkušnje, ki jih danes ponujajo turistične kmetije na območju Slovenije. Te postajajo vse bolj znana in zaželena destinacija.

Udeleženci kongresa so bili nad predstavitvijo slovenskega turizma na kmetijah izjemno navdušeni. "Great work and excellent and systematic presentatinon and a beautifull nature" je izrazila Rose A. Wright iz Avstralije, ter še mnogo drugih.

V dveh dneh se je tako zvrstilo 11 osrednjih govorov, 80 prezentacij ter 13 tematskih srečanj. Poleg dveh predstavnic KGZS sta bili na kongresu prisotni tudi dve predstavnici Oddelka za geografijo FF UL, ki sta prav tako imeli strokovno predstavitev. »Udeležba na kongresu je bila odlična priložnost za izmenjavo znanj, izkušenj, sklepanja novih poznanstev in dobrih praks s kolegi iz različnih držav ter za promocijo Slovenije kot privlačne destinacije za oddih na turističnih kmetijah. Udeležencem so bili na voljo tudi aktualni katalogi turističnih kmetij v Sloveniji - Moj način oddiha na podeželju v angleškem jeziku ter promocijske kazalke« je povedala Kosijeva. 

Ob zaključku konference je bilo razglašeno, da bo tretja svetovna konferenca potekala na Škotskem, junija 2026.

Tretji dan kongresa, v soboto, 18.maja, smo se udeležili celodnevne ekskurzije dveh ogledov primerov dobrih praks ter slišali zgodbe posameznih ponudnikov turizma na kmetijah.


Retour à la liste