21. srečanje turističnih kmetij Slovenije, 27. marec 2019 v Marezigah

Za toplo in prijazno dobrodošlico s hišnimi kulinaričnimi dobrotami, sokovi, vini in žganji je poskrbelo 21 turističnih kmetij iz primorske regije, ki se je odvijala med 9:30 in 11:15 v kanavi, v hiši refoška v Marezigah. Udeležence srečanja so ob prihodu v kanavo sprejele in pozdravile šavrinke.

V času registracije udeležencev in pokušine dobrot je med 10:00 – 10:40 potekala tudi novinarska konferenca, na kateri smo novinarjem predstavili izvedene in načrtovane aktivnosti, ki so bile predstavljene na sami skupščini.

Več kot 150 zbranih kmetij, županov in predstavnikov strokovne javnosti so z istrsko polko ter himno pozdravili člani kulturnega društva Šavrin in anka Šavrinke.

Najprej je vse prisotne pozdravil predsednik združenja Matija Vimpolšek, ki je predlagal člane delovnega predsedstva, verifikacijske komisije, zapisnikarja ter overovatelja zapisnika skupščine.

Nato so udeležence pozdravili predstavnik krajevne skupnosti Marezige Dejana Plahuta, župan mestne občine Koper Aleš Bržan, predsednik KGZS Cvetko Zupančič, direktorica Direktorata za turizem na MGRT RS Renata Martinčič, ki je izrekla priznanje delu združenja, saj so turistične kmetije pomemben kamenček v mozaiku slovenskega turizma in poudarila, da prispevajo kmetije k uspešnemu razvoju slovenskega turizma.

Pozdravni nagovori so se  je zaključili s predstavnikom MKGP RS Marjanom Cukrov, ki je  med drugim povedal, da se MKGP zaveda izjemnega pomena turističnih kmetij za razvoj slovenskega podeželja, zato jih vključuje v različne vrste pomoči.

Med gosti je bil po več kot 15 letih prisoten tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavel Hevka.

Po spodbudnih besedah gostov je v nadaljevanju srečanja sledila predstavitev poročila o delu  ZTKS v 2018 in programa dela za 2019, ki ju je predstavila strokovna sodelavka  Renata Kosi iz KGZS-Zavoda Celje, poročilo o finančnem poslovanju, ki jo predstavila predsednica nadzornega odbora Slavica Grobelnik ter potrditev višine članarine za 2019.

Skupščina je potrdila višino članarine za 2019, ki je bila več kot 10 let nespremenjena, in sicer osnovna je 60,00 EUR, ter razširjena: 120,00 ( za prisotnost na spletu in promocijske aktivnosti). Položnica za plačilo članarine je v prilogi in Vas prosimo, da jo poravnate do navedenega roka, saj za delo združenja predstavlja pomemben vir financiranja.

Na koncu so sledila še številna mnenja in vprašanja posameznih članov in strokovne službe na temo nepovratnih sredstev za potrebe investicij v turizem na kmetijah.
Izpostavljena je bila tudi dohodkovna omejitev iz dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, saj se pričakuje ,da bo v prihodnosti vedno več kmetij omenjeno omejitev preseglo. Ob tem se je postavilo tudi vprašanje, zakaj je prišlo v Zakonu o kmetijstvu do te spremembe: sedaj se upošteva letni dohodek iz dopolnilnih dejavnosti na kmetiji in ne več na člana kmetije.

Skupščina je sprejela sledeči sklep:
Za novo programsko obdobje PRP si je potrebno skupaj s KGZS prizadevati, da se zagotovijo nepovratna sredstva za investicije v turizem na kmetiji tako na MKGP kot MGRT RS.

Po končani skupščini je sledilo druženje ob kosilu ter ogled dveh primerov dobrih praks v Marezigah: pokušina vin na vinogradniški kmetiji Bržan z ogledom najstarejšega kamnitega vinograda, prikaz iskanja tartufov ter ogled s pokušino oljarne-torklje Babič v Babičih, ki je dobitnik največjih svetovnih in evropskih nagrad za oljčno olje.

Dogodek so finančno podprli: Mestna občina Koper, občini Hrpelje-Kozina in Pivka, Deželna banka Slovenije, KGZS in

primorske turistične kmetije:

Aljoša Bevk, Gašper Hladnik, Robert Lisjak
Dušan Bogataj, Silvana Jakomin, Branko Medveš, Aljoša Bončina, 

Ana Jelinčič, Irena Miklavčič Iskra, Bio Posestvo Vina Montis & Eko Laura, Franc Jelušič, Stanka Pretner, Jernej Brus, Anton Kobal, 

Iztok Race, Irena Kranjc, Anuška Štekar, Boris Ferjančič, 

Tomaž Leban, Marko Tušar

Zurück zur Liste