24. srečanje članov Združenja turističnih kmetij Slovenije v Šentanelu na Koroškem, 12. marec 2024

Na 24. srečanju članov Združenja turističnih kmetij Slovenije se je zbralo prek 130 članov združenja in gostov. V nagovorih so poudarili pomen turizma na kmetiji, povezovanja in predstavili rezultate zadnjega ter tekočega leta.

V vasi Šentanel na Koroškem je v Gostišču Marin na Gregorjevo potekalo 24. srečanje članov Združenja turističnih kmetij Slovenije (ZTKS). Za pogostitev z značilnimi koroškimi dobrotami je poskrbelo 16 turističnih kmetij koroške regije, prisotne je sprejel predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Jože Soklič. V svojem pozdravu je izrazil zahvalo vsem, ki na različne načine sodelujejo pri društvenih aktivnostih. Izpostavil je pomen povezovanja in poudaril pomen dobrega zastopanja interesov članov združenja na nivoju države. V skladu z razvojem kmetijstva, so namreč v teku prilagajanja v smeri razvoja uredbe o dopolnilnih dejavnostih.

Prevalje so ena od dvanajstih občin Koroške regije, je med drugim povedal župan občine dr. Matija Tasič in orisal posebno vlogo kmetij, ki so odprle vrata in v svoje domove sprejele goste. Poleg hrane jim ponujajo več in koroške kmetije s trdim delom, koroško trmo in dobroto, ponudijo veliko več. Območje odpira številne možnosti preživljanja prostega časa, zgodovinske zanimivosti in naravne lepote, ki privabljajo obiskovalce iz različnih koncev sveta. Da je izziv kako kmetovati na gorsko višinskih kmetijah in si z delom zagotoviti preživetje, ki ga uspešno udejanjajo turistične kmetije, je poudaril podžupan Dravograda Robert Plimon.

Pomen turizma na kmetiji, ki ob nujnem znanju in osebnostni širini celotne družine predstavlja priložnost za izboljšanje dohodkovnega položaja kmetij, še posebej tistih manjših, je povedala Tatjana Vrbošek z oddelka za odnose z javnostmi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Izpostavila je pomen turističnih kmetij kot promotorjev kmetijstva in podeželja ter omogočajo neposreden vpogled v načine in vrednote kmetovanja in ohranjanju kmetijske ter kulinarične dediščine slovenskega podeželja.

Da smo turizem ljudje je poudarila generalna direktorica Direktorata za turizem na MGTŠ Dubravka Kalin. Izpostavila je izjemen potencial turizma na kmetiji, ki ustvari trenutno 3 % nočitev ter se zahvalila za aktivno sodelovanje pri pripravi zakona o turizmu. Do 7. junija je odprt razpis za pridobitev znaka v okviru Zelene sheme slovenskega turizma. Drugače pa smo v Sloveniji lahko ponosni, da nas je Evropska komisija opredelila kot ruralno destinacijo in smo glede turistične zasedenosti za 2 % presegli statistiko nočitev pred obdobjem virusne epidemije. Kalinova je izrazila navdušenje nad butično ponudbo kmetij ter izrazila občudovanje nad spretnostjo vseh, ki zmorejo kmetovati kot voditi turizem.

V imenu KGZS-Zavoda Celje je udeležence nagovorila vodja Oddelka za kmetijsko svetovanje Vesna Čuček in poudarila, da je turizem na kmetiji zelo zahtevna dopolnilna dejavnost, saj je zanjo potrebno veliko znanja in izkušenj tako s področja kmetijstva kot s področja turizma. Že od ustanovitve združenja pred 26 leti stojijo svetovalke javne službe kmetijskega svetovanja kmetom vedno ob strani. Pri reševanju zakonodajnih okvirjev za to dejavnost so kmetje povezani v združenju in pomoči strokovnih služb, ki delujejo pod okriljem KGZS, pomemben sogovornik ministrstvom. Pri tem ne gre spregledati vloge festivala Dobrot slovenskih kmetij, ki se bo že 35. odvijale na Ptuju, letos med 7. in 19. majem, je k udeležbi povabil vodja svetovalne službe KGZS – Zavoda Ptuj Peter Pribožič.

Kaj vse je skupaj in ob dolgoletnem sodelovanju s pristojnimi ustanovami možno uresničiti je v okviru poročila o delu za preteklo leto predstavila strokovna sodelavka ZTKS Renata Kosi ter izpostavila dve študijski potovanji za slovenske novinarje, ki sta bili izvedeni po turističnih kmetijah na Primorskem in Koroškem ter poudarila izjemen odziv naših medijev. Katarina Valentinčič, ki skrbi za marketing združenja že od lanske skupščine, pa je predstavila trženjske aktivnosti v preteklem letu. 

Člani združenja so med drugim odprli problematiko pridobivanja dodatnih sredstev za promocijske aktivnosti, saj se združenje s pomanjkanjem sredstev sooča že ves čas svojega delovanja. Kot letošnjo novost programa dela za 2024 je predstavnica združenja Polona Virnik Karničar predstavila dve novosti, in sicer 5-dnevno študijsko potovanje za nemške novinarje v sodelovanju s predstavništvom Slovenske turistične organizacije v Nemčiji ter promocijski projekt Teden turističnih kmetij, ki bo potekal od 12. do 21. aprila 2024, na območju celotne Slovenije. Namen projekta je približati življenje na podeželju širši javnosti ter omogočiti vpogled v bogato tradicijo naših kmetij. S skrbno načrtovanim programom delavnic, degustacij in ogledov bodo obiskovalcem predstavili našo kulturo, tradicijo in način življenja. Gosti bodo lahko okusili značilne regionalne jedi, sodelovali pri pripravi le-teh, spoznali običaje ter odkrili lepote slovenskega podeželja. V okviru dogodka bo organizirano dvodnevno študijsko potovanje za slovenske novinarje po kmetijah v pomurski in podravski regiji. Več o ponudbi 30 kmetij je na spletni strani:

https://www.turisticnekmetije.si/novica/teden-turisticnih-kmetij-2024 .

V sklopu 24. srečanja članov ZTKS je potekala zanimiva izobraževalna predstavitev na temo gastronomske dediščine v ponudbi turističnih kmetij. Muzejska svetnica Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter je v njej predstavila koroške domače jedi, ki so smer njenega raziskovanja. Gre za jedi, ki so postale kulturna vrednota. Hrana, ki je od nekdaj ljudi povezovala, povezuje še danes. Tako je hrani pot v kulturno dediščino odprta. V register nesnovne kulturne dediščine je med drugim vpisan tudi koroški rženi kruh. Kruh je vrednota, ki izraža skromnost in je edino živilo, ki se ga skozi proces dela, še vedno blagoslavlja. Predno gre v peč, se ga blagoslovi. Zanimivo je tudi, da se ob registraciji živila v register, ne zapiše recepta. Zaščiti se le kultura, odnos ljudi, ki gre kruhu. S tem ima odprto možnost, da dediščina živi naprej in ga vsak peče po svoje.

Ob koncu dogodka so sledile še javne zahvale vsem, ki so pomagali pri pripravi in izvedbi dogodka, in sicer koroškim kmetijam gostiteljicam za pogostitev s hišnimi dobrotami in pijačami: Plaznik, Ravnjak, Ošven, Juvan, Jeglijenk, Lešnik, Mikl, Klančnik, Samec, Ploder, Gradišnik, Miler, Rdečnik, Kajžar, Reht, Klevž, Rotovnik-Plesnik, Eko hotel Koroš in Hiša Viher ter svetovalkam na KGZS-Zavodu Celje.

Dogodek so finančno podprle Deželna banka Slovenije in kar deset koroških občin Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Muta, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Vuzenica in Mestna občina Slovenj Gradec.


Avtor fotografij: Jerneja Golob, Oblikovanje in fotografija 

………………………………………………………………………

Za dodatne informacije in fotografije za objavo:

Renata Kosi, svetovalka za razvoj turizma na podeželju na KGZS-Zavodu Celje

(03 491 64 81), ztks@siol.net

Vratite se na listu