Dvodnevno kulinarično potovanje slovenskih novinarjev po turističnih kmetijah na Koroškem

Združenje turističnih kmetij Slovenije je letos organiziralo že drugo dvodnevno kulinarično študijsko potovanje za slovenske novinarje, in sicer tokrat po koroških turističnih kmetijah, ki se je odvijalo 10. in 11. oktobra 2023.

V družbi 12 novinarjev smo spoznavali pestro ponudbo podeželja na Koroškem, se srečali z gospodinjami in gospodarji ter njihovi družinskimi člani na šestih izbranih kmetijah, slišali njihove zanimive zgodbe ter doživeli pristen stik z naravo in živalmi. Seveda pa so nas vsi gostitelji razvajali s slastnimi sezonskimi, regionalnimi in hišnimi dobrotami.

V nadaljevanju je kratek opis programa.

Program prvega dne je obsegal koroški zajtrk iz lokalnih surovin na ekološki turistični kmetiji Ravnjak v Selah pri Slovenj Gradcu, kjer sta nam gostitelja Breda in Roman Dušak predstavila zelo zanimivo zgodbo o njunih začetkih kmetovanja, o reji ovac, vožnji z lojtrnikom do slapa Cucneže ter o energetskih točkah Ravnjakovega vrha in njihove žive izvirske vode.

Po odličnem koroškem zajtrku ter vožnji z lojtrnikom smo pot nadaljevali proti Mežiški dolini v vas Jamnico. V hribovski vasici Jamnica, ki leži na 800 metrih nadmorske višine in od koder se je odpiral čudovit razgled na Peco in okoliške vrhove, smo obiskali dva ponudnika, ki sta tesno povezana tako z ekološkim kmetovanjem kot gorskim kolesarjenjem, in sicer naprej Eko hotel Korošnato pa še turistično kmetijo Mikl. Ponudbo eko hotela Koroš ter zgodbo o začetkih sta nama predstavila gostitelja Suzana in Dušan Štrucl, ki sta poudarila, kako pomembno je povezovanje in sodelovanje z okoliškimi kmetijami. Na ekološki kmetiji Mikl so nam postregli z značilnim koroškim kosilom ter nam pripravili gozdno kopel.

Celodnevno potovanje smo zaključili z večerjo in spanjem na turistični kmetiji Ploder na Šentaneluki ima najdaljšo tradicijo turizma na kmetijah na Koroškem. Nekateri udeleženci ture so se do kmetije Ploder v Šentanel odpravili s kolesom po panoramski cesti v spremstvu izkušenega kolesarskega vodnika Eneja Štrucla.

Drugi dan po obilnem zajtrku nam je spretna gospodinja Marina pokazala izdelavo kvočevih nudlov, sin Boštjan pa nas je popeljal po posestvu ter predstavil kmetovanje. Po ogledu kmetije Ploder smo potovanje nadaljevali s spoznavanjem doživetij in zgodb v dolini. Tako smo najprej v Podklancu pri Dravogradu obiskali izletniško in učno turistično kmetijo Klančnik, kjer je vajeti kmetijskega gospodarstva v svoje roke pred dobrim letom dni prevzel mladi rod – Gabrijela in Miha Kogelnik. Reji krav dojilj in prašičev pitancev so dodali tudi rejo gojene divjadi. Oboro z biološko učilnico smo obiskali s posebnim turističnim vlakcem, ki je bil prava atrakcija. V kleti na kmetiji so nam pripravili predstavitev in pokušino domačih mesnih izdelkov in mošta.

Študijsko potovanje smo zaključili z odličnim kosilom in zanimivim doživetjem na ekološki turistični kmetiji Lešnik na Golavabuki na 700 metrih nadmorske višine, ki ima bogato naravno in kulturno dediščino. Prijazna gostitelja Irma in Albert Javornik sta nas popeljala po posestvu ter pokazala in predstavila tudi izdelavo »šitlnov«, značilne strešne kritine iz smrekovega lesa.


Pozno popoldan smo se s prijetnimi občutki in polnih doživetij in zanimivih zgodb poslovili od družine Lešnik ter se odpeljali nazaj v Ljubljano.

Ob zaključku potovanja so novinarji izrazili izjemno hvaležnost in navdušenje tako nad samim programom, gostoljubnostjo in izredno povezanostjo kmetij ter organizacijo potovanja.
Nazaj na seznam

Aktualno iz kmetij

Prijava na naše e-novice vam omogoča spremljanje najaktualnejših vsebin v zvezi s turističnimi kmetijami v Sloveniji.

Naročilo kataloga