
Dvodnevno kulinarično potovanje slovenskih novinarjev po turističnih kmetijah na Koroškem
Združenje turističnih kmetij Slovenije je letos organiziralo že drugo dvodnevno kulinarično študijsko potovanje za slovenske novinarje, in sicer tokrat po koroških turističnih kmetijah, ki se je odvijalo 10. in 11. oktobra 2023.
V družbi 12 novinarjev smo spoznavali pestro ponudbo podeželja na Koroškem, se srečali z gospodinjami in gospodarji ter njihovi družinskimi člani na šestih izbranih kmetijah, slišali njihove zanimive zgodbe ter doživeli pristen stik z naravo in živalmi. Seveda pa so nas vsi gostitelji razvajali s slastnimi sezonskimi, regionalnimi in hišnimi dobrotami.
V nadaljevanju je kratek opis programa.
Program prvega dne je obsegal koroški zajtrk iz lokalnih surovin na ekološki turistični kmetiji Ravnjak v Selah pri Slovenj Gradcu, kjer sta nam gostitelja Breda in Roman Dušak predstavila zelo zanimivo zgodbo o njunih začetkih kmetovanja, o reji ovac, vožnji z lojtrnikom do slapa Cucneže ter o energetskih točkah Ravnjakovega vrha in njihove žive izvirske vode.
Po odličnem koroškem zajtrku ter vožnji z lojtrnikom smo pot nadaljevali proti Mežiški dolini v vas Jamnico. V hribovski vasici Jamnica, ki leži na 800 metrih nadmorske višine in od koder se je odpiral čudovit razgled na Peco in okoliške vrhove, smo obiskali dva ponudnika, ki sta tesno povezana tako z ekološkim kmetovanjem kot gorskim kolesarjenjem, in sicer naprej Eko hotel Koroš, nato pa še turistično kmetijo Mikl. Ponudbo eko hotela Koroš ter zgodbo o začetkih sta nama predstavila gostitelja Suzana in Dušan Štrucl, ki sta poudarila, kako pomembno je povezovanje in sodelovanje z okoliškimi kmetijami. Na ekološki kmetiji Mikl so nam postregli z značilnim koroškim kosilom ter nam pripravili gozdno kopel.
Celodnevno potovanje smo zaključili z večerjo in spanjem na turistični kmetiji Ploder na Šentanelu, ki ima najdaljšo tradicijo turizma na kmetijah na Koroškem. Nekateri udeleženci ture so se do kmetije Ploder v Šentanel odpravili s kolesom po panoramski cesti v spremstvu izkušenega kolesarskega vodnika Eneja Štrucla.
Drugi dan po obilnem zajtrku nam je spretna gospodinja Marina pokazala izdelavo kvočevih nudlov, sin Boštjan pa nas je popeljal po posestvu ter predstavil kmetovanje. Po ogledu kmetije Ploder smo potovanje nadaljevali s spoznavanjem doživetij in zgodb v dolini. Tako smo najprej v Podklancu pri Dravogradu obiskali izletniško in učno turistično kmetijo Klančnik, kjer je vajeti kmetijskega gospodarstva v svoje roke pred dobrim letom dni prevzel mladi rod – Gabrijela in Miha Kogelnik. Reji krav dojilj in prašičev pitancev so dodali tudi rejo gojene divjadi. Oboro z biološko učilnico smo obiskali s posebnim turističnim vlakcem, ki je bil prava atrakcija. V kleti na kmetiji so nam pripravili predstavitev in pokušino domačih mesnih izdelkov in mošta.
Študijsko potovanje smo zaključili z odličnim kosilom in zanimivim doživetjem na ekološki turistični kmetiji Lešnik na Golavabuki na 700 metrih nadmorske višine, ki ima bogato naravno in kulturno dediščino. Prijazna gostitelja Irma in Albert Javornik sta nas popeljala po posestvu ter pokazala in predstavila tudi izdelavo »šitlnov«, značilne strešne kritine iz smrekovega lesa.
Pozno popoldan smo se s prijetnimi občutki in polnih doživetij in zanimivih zgodb poslovili od družine Lešnik ter se odpeljali nazaj v Ljubljano.
Ob zaključku potovanja so novinarji izrazili izjemno hvaležnost in navdušenje tako nad samim programom, gostoljubnostjo in izredno povezanostjo kmetij ter organizacijo potovanja.

Družina Kumprej na kmetiji Ploder v Šentanelu, ki skrbi za svoje goste: oče Rajko, mama Marina, sin Boštjan in snaha Lucija

Odlična koroška sladica kvočevi nudlni, polnjeni s suhimi hruškami

S turizmom na kmetiji se družina Kumprej v Šentanelu ukvarja že več kot 40 let.

Za zajtrk so bili na voljo številni domačini izdelki.


Spretna gospodinja Marina nam je po zajtrku pripravila delavnico izdelave kvočevih nudlnov.

Kmetovanje pri Plodrovih nam je predstavil mladi gospodar Boštjan ter nas popeljal po kmetiji.

Veliko koristnih informacij o kmetovanju na Koroškem je podala svetovalka za dopolnilne dejavnosti Bernarda Javornik, KGZS-Zavod Celje

Gostiteljica Breda Dušak je predstavila zgodbo o začetkih in ponudbo turistične kmetije Ravnjak
Gostiteljica Breda Dušak je predstavila zgodbo o začetkih in ponudbo turistične kmetije Ravnjak

Bogat koroški zajtrk na ekološki kmetiji Ravnjak
Bogat koroški zajtrk na ekološki kmetiji Ravnjak

Gospodar Roman Dušak je novinarje peljal na lojtrniku do slapa Cucneže.
Gospodar Roman Dušak je novinarje peljal na lojtrniku do slapa Cucneže.

Gostitelja Suzana in Dušan-Dixi Štrucl sta predstavila ponudbo eko hotela Koroš
Gostitelja Suzana in Dušan-Dixi Štrucl sta predstavila ponudbo eko hotela Koroš

Nekoč turistična kmetija Koroš, danes eko hotel Koroš v leseni preobleki
Nekoč turistična kmetija Koroš, danes eko hotel Koroš v leseni preobleki

Eko hotel Koroš velja za prvi gorsko kolesarski hotel v Sloveniji.
Eko hotel Koroš velja za prvi gorsko kolesarski hotel v Sloveniji.

Družina Štrucl, tri generacije na ekološki kmetiji Koroš, Eko hotel Koroš
Družina Štrucl, tri generacije na ekološki kmetiji Koroš, Eko hotel Koroš

Nekateri novinarji so od eko hotela Koroš na kmetijo Mikl prikolesarili
Nekateri novinarji so od eko hotela Koroš na kmetijo Mikl prikolesarili

Dobrodošlica na kmetiji Mikl
Dobrodošlica na kmetiji Mikl

Ponudbo kmetije Mikl je predstavila mlada Zala, skupaj z mamo Marijo
Ponudbo kmetije Mikl je predstavila mlada Zala, skupaj z mamo Marijo

Kipjeni štruklji in pečene hruške z brusnicami in telečji zrezek v omaki.
Kipjeni štruklji in pečene hruške z brusnicami in telečji zrezek v omaki.

Družina Kert (oče Stanko, mama Marija in hči Zala) s svetovalkama Darjo Jeriček in Bernardo Javornik
Družina Kert (oče Stanko, mama Marija in hči Zala) s svetovalkama Darjo Jeriček in Bernardo Javornik

Na kmetiji Klančnik v Podklancu pri Dravogradu sta življenje na kmetiji predstavila mlada gospodarja Miha in Gabrijela Kogelnik
Na kmetiji Klančnik v Podklancu pri Dravogradu sta življenje na kmetiji predstavila mlada gospodarja Miha in Gabrijela Kogelnik

Do obore damjakov smo se odpeljali s turističnim vlakcem.
Do obore damjakov smo se odpeljali s turističnim vlakcem.

Bogata zbirka živali v biološki učilnici na kmetiji Klančnik
Bogata zbirka živali v biološki učilnici na kmetiji Klančnik

Pokušina suhomesnatih izdelkov in mošta v kleti.
Pokušina suhomesnatih izdelkov in mošta v kleti.

Skupinska fotografija na kmetiji Klančnik
Skupinska fotografija na kmetiji Klančnik

Dobrodošlica s predstavitvijo kmetije Lešnik v Golavobuki v prijetni senci več kot 300 let stari lipi
Dobrodošlica s predstavitvijo kmetije Lešnik v Golavobuki v prijetni senci več kot 300 let stari lipi


Gospodar Albert je prikazal izdelavo strešne kritine iz smrekovega lesa, t.i,"šitlni"
Gospodar Albert je prikazal izdelavo strešne kritine iz smrekovega lesa, t.i,"šitlni"

Družina Kumprej na kmetiji Ploder v Šentanelu, ki skrbi za svoje goste: oče Rajko, mama Marina, sin Boštjan in snaha Lucija
Družina Kumprej na kmetiji Ploder v Šentanelu, ki skrbi za svoje goste: oče Rajko, mama Marina, sin Boštjan in snaha Lucija

Odlična koroška sladica kvočevi nudlni, polnjeni s suhimi hruškami
Odlična koroška sladica kvočevi nudlni, polnjeni s suhimi hruškami

S turizmom na kmetiji se družina Kumprej v Šentanelu ukvarja že več kot 40 let.
S turizmom na kmetiji se družina Kumprej v Šentanelu ukvarja že več kot 40 let.

Za zajtrk so bili na voljo številni domačini izdelki.
Za zajtrk so bili na voljo številni domačini izdelki.


Spretna gospodinja Marina nam je po zajtrku pripravila delavnico izdelave kvočevih nudlnov.
Spretna gospodinja Marina nam je po zajtrku pripravila delavnico izdelave kvočevih nudlnov.

Kmetovanje pri Plodrovih nam je predstavil mladi gospodar Boštjan ter nas popeljal po kmetiji.
Kmetovanje pri Plodrovih nam je predstavil mladi gospodar Boštjan ter nas popeljal po kmetiji.

Veliko koristnih informacij o kmetovanju na Koroškem je podala svetovalka za dopolnilne dejavnosti Bernarda Javornik, KGZS-Zavod Celje
Veliko koristnih informacij o kmetovanju na Koroškem je podala svetovalka za dopolnilne dejavnosti Bernarda Javornik, KGZS-Zavod Celje

Specialistka za razvoj podeželja na KGZS-Zavodu Celje, Darja Jeriček, je prav tako podala informacije o naložbah na kmetijah ter strokovni podpori koroškim kmetijam.
Specialistka za razvoj podeželja na KGZS-Zavodu Celje, Darja Jeriček, je prav tako podala informacije o naložbah na kmetijah ter strokovni podpori koroškim kmetijam.
Aktualno iz kmetij
Prijava na naše e-novice vam omogoča spremljanje najaktualnejših vsebin v zvezi s turističnimi kmetijami v Sloveniji.
Naročilo kataloga

Enostavno naročilo brezplačnega kataloga.
Naroči katalog