V Sloveniji je vse več kmetij, ki se odločajo za razvoj specializirane ponudbe, s katero želijo izpolniti vaše počitniške želje in vam pomagati pri izbiri. Strokovnjaki s posameznih področij so pripravili obvezne in izbirne pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kmetije, če želijo pridobiti znak specializirane ponudbe. Znake od leta 2007 podeljuje Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

Družinam z otroki prijazna turistična kmetija

Ponuja družinske počitnice v pristnem kmečkem okolju. Veliko pozornost namenja animaciji otrok, prav tako se ponaša z otrokom prijaznim bivalnim okoljem (oprema sob, igrala, zdrava prehrana). V vse aktivnosti s posebno pozornostjo vključuje tudi starše.

Turistična kmetija s ponudbo za zdravo življenje

Ponuja počitnice ljubiteljem zdravega načina življenja. Omogoča aktivno preživljanje prostega časa v neokrnjeni naravi, ki ga odlično združuje z zdravim prehranjevanjem.


Ljubiteljem konj in jahanja prijazna turistična kmetija

Ponuja številne možnosti  jahanja na kmetiji in v okolici ter informacije o učenju jahanja, vodenih terenskih izletih, izposoji konjev, jahalnih urah, o jahalnih poteh in terenih. V času počitnic na kmetiji lahko gostje vzdržujejo in negujejo konje.


Otrokom brez spremstva staršev prijazna turistična kmetija

Ponuja zanimivo in aktivno preživljanje počitnic tudi takrat, ko pridejo otroci na kmetijo brez spremstva staršev, najpogosteje s svojimi vzgojitelji. Nekatere kmetije varstvo in pester program aktivnosti v celoti zagotovijo same. Programi bivanja na kmetiji vključujejo spoznavanje narave in dela na kmetiji ter animirano igro pod skrbnim vodstvom vzgojiteljev ali drugih strokovno usposobljenih oseb.

Kolesarjem prijazna turistična kmetija

Ponuja številne možnosti kolesarjenja v okolici, informacije o kolesarskih poteh in njihovih značilnostih ter informacije o zanimivostih, ki so dosegljive s kolesom. Na kmetiji lahko kolesa shranite ali si jih, če jih ne boste pripeljali s seboj, tudi sposodite.

Vinogradniška turistična kmetija

Vinogradniške turistične kmetije, ki ležijo večinoma ob vinskih turističnih cestah, so prijazne domačije, ki svoje goste razvajajo z odličnimi vini in okusnimi kulinaričnimi dobrotami. Gostje lahko spoznajo dela v vinogradu in v kleti. Te kmetije niso privlačne le za poznavalce vin, ampak s svojo gostoljubnostjo in domačnostjo očarajo prav vsakogar.Invalidom prijazna turistična kmetija

Gostom omogoča, da se lahko z invalidskim vozičkom samostojno gibljejo okoli kmetije in v prostorih, ki so jim namenjeni in katerih oprema je v največji meri prilagojena njihovim potrebam.


Slovenia green accomodation

V Zeleni shemi slovenskega turizma je že več kot 50 ponudnikov nastanitev, ki so bile za svoja trajnostna in zelena prizadevanja nagrajene z znakom Slovenia Green Accommodation. Med njimi so turistične kmetije, manjši butični hoteli, kampi in glampingi ter zelene nastanitve s posebnimi zgodbami. Znak SG Accommodation lahko nastanitve pridobijo na podlagi enega od mednarodno priznanih certifikatov: Bio Hotels, Ecocamping, EU Ecolabel, Green Globe, Green Key, Travelife za nastanitve, World of Glamping Green ali Hostelling International Quality & Sustainability.


Slovenia green cuisine

Vključitev gastronomije v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) na podlagi modula za destinacije in novega znaka Slovenia Green Cuisine je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021. Pogoj za pridobitev znaka SG Cuisine je pridobitev enega izmed mednarodnih trajnostnih certifikatov (Green Key ali L.E.A.F) ter podpis Zaveze za trajnostno gastronomijo Slovenije. S tem se ponudniki, ki znak pridobijo, zavežejo k spoštovanju sedmih trajnostnih načel: avtentičnosti ponudbe, povezovanju z lokalnimi dobavitelji, usmerjenosti k naravi, delovanju s čim manj odpadki, uporabi neoporečne vode, odgovornosti do okolja in odgovornosti do zaposlenih.

Slovenia unique experiences

Slovenia Unique Experiences je oznaka za edinstvena 5-zvezdnična doživetja, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Vsak imetnik znaka zagotavlja, da je njegova ponudba lokalna, avtentična, edinstvena, izkustvena, butična, trajnostna in premium kakovosti. Gostje se lahko zanesejo, da bodo zgodbo doživeli zelo osebno, na izvirnem prizorišču, v stiku z domačini, na način, ki ni bil prenesen od drugod in ki je v skladu s trajnostnimi načeli delovanja v turizmu.Green & safe

Z znakom GREEN &SAFE označujemo in poudarjamo visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila za slovenske turistične ponudnike in destinacije. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in varna turistična destinacija. Več informacij www.slovenia.info/green&safe.


Safe travelers

Zeleni ključ

Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati vzdržujejo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov. Certifikat Zeleni ključ lahko pridobijo hoteli in hostli, manjši nastanitveni obrati, kampi in počitniški parki, kongresni centri, restavracije in turistične atrakcije.

www.zelenikljuc.si


Pregled kmetij