Verjamemo, da vas je ob ogledu naše spletne strani očaral vsak delček Slovenije, zato odločitev, katero kmetijo izbrati, zagotovo ni preprosta. Da bi vam olajšali še zadnje korake do počitnic in bi bile te čim bolj brezskrbne, smo vam pripravili nekaj koristnih informacij.


KDAJ SO ODPRTE SLOVENSKE TURISTIČNE KMETIJE?

Obisk slovenskih turističnih kmetij lahko načrtujete v vseh letnih časih, saj je večina odprtih skozi vse leto. Ker vsak letni čas na kmetiji zahteva svoja opravila, je pomembno le, da se za obisk predhodno najavite.


KAKO NAJLAŽE REZERVIRAM BIVANJE ALI ENODNEVNI OBISK NA TURISTIČNI KMETIJI?

Izbrano turistično kmetijo lahko kontaktirate po telefonu ali e-pošti, podatke pa najdete na seznamu kmetij. Na tej strani lahko povpraševanje oddate tudi prek spletnega obrazca. Vse informacije o rezervaciji počitnic, ponudbi in nasvete vam zagotavlja tudi pisarna Združenja turističnih kmetij Slovenije. Pišite na e-naslov ztks@siol.net ali pokličite na telefonsko številko +386 (0)3 491 64 81.


KAKŠNE SO MOŽNOSTI PLAČILA NA TURISTIČNIH KMETIJAH?

Na večini slovenskih turističnih kmetij boste plačevali gotovinsko, z evri, ki so uradno plačilno sredstvo v Sloveniji. Le nekaj kmetij ponuja možnost plačila s plačilnimi karticami (POS-sistem). Največje povpraševanje za počitnice na kmetijah je v času poletne sezone, zato boste morali takrat za bivanje na kmetiji poravnati predplačilo v višini 30 odstotkov celotnega zneska. Vse storitve boste sicer plačali ob odhodu s kmetije. V cene storitev, navedene na posameznih straneh, ni vključena turistična taksa. Med božičnonovoletnimi prazniki so cene lahko višje, doplačilo pa bo potrebno tudi, če boste na kmetiji prespali manj kot tri noči. Na večini kmetij imajo otroci popuste, ponekod veljajo nižje cene tudi za upokojence. Turistične kmetije si pridržujejo pravico do spremembe cen. Na večini kmetij velja glavna sezona od 1. 7. do 31. 8. in med prazniki ter šolskimi počitnicami.


BOSTE NA KMETIJAH IMELI DOSTOP DO BREZŽIČNE INTERNETNE POVEZAVE?

V osrčju neokrnjene narave se ne boste počutili odrezani od sveta, če si tega ne boste želeli. Prostori na kmetijah so opremljeni z brezžičnim internetnim omrežjem (Wi-Fi), do katerega boste imeli brezplačen dostop na vseh turističnih kmetijah. Po Sloveniji je dobra tudi pokritost s širokopasovnim mobilnim omrežjem LTE/4G in 3G, izjema so le nekateri odročni kotički države.


KAKO JE NAJLAŽJE POTOVATI V SLOVENIJO IN ZNOTRAJ NJE?

Slovenija, ki je del schengenskega območja, je iz vseh sosednjih držav preprosto dostopna, saj ima dobre cestne, železniške in letalske povezave. Največ letal pristaja na mednarodnem letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kamor lahko vsakodnevno priletite iz različnih evropskih mest. Prav tako iz številnih evropskih mest vsak dan vozijo avtobusi. Po državi z avtomobilom najhitreje potujete po avtocestah, za katere pa potrebujete vinjeto. V Sloveniji in sosednjih državah, preden prečkate mejo, lahko vinjeto kupite na bencinskih servisih. Če lastnega vozila nimate, se lahko zanesete na dobro urejen javni prevoz.KAJ STORITI, ČE V SLOVENIJI ZBOLIM ALI SE POŠKODUJEM?

V vseh večjih slovenskih mestih so bolnišnice in zdravstveni domovi, v manjših pa posamezne ambulante, ki so zaradi majhnosti Slovenije in dobrih cestnih povezav hitro dostopne. Državljani Evropske unije lahko v Sloveniji uveljavljajo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Pred obiskom Slovenije niso predpisana obvezna cepljenja. Pri gibanju v gozdovih, naravi ali ob vodi bodite pozorni na klope. Priporočljivo je, da se oskrbite z ustreznimi repelenti ali se preventivno cepite.


KATERI SO NAJPOMEMBEJŠI KONTAKTI ZA POMOČ V NUJNIH PRIMERIH?

Slovenija velja za varno državo, toda previdnost nikoli ni odveč. Če se zgodi, da vas okradejo ali se znajdete v podobnih težavah, pokličite policijo na telefonsko številko 113. Zapomnite si telefonsko številko 112, ki jo pokličete, če potrebujete nujno medicinsko ali veterinarsko pomoč. Uporabite jo lahko tudi, če potrebujete pomoč gasilcev ali drugih reševalnih enot.