S slovenskimi novinarji dva dni na podeželju v podravski in pomurski regiji

Združenje turističnih kmetij Slovenije je v mesecu aprilu za slovenske novinarje organiziralo dvodnevno kulinarično študijsko potovanje po turističnih kmetijah, ki se je odvijalo 16. in 17. aprila 2024 ter jih popeljalo po doživetjih Tedna turističnih kmetij.

Tako smo z 10 novinarji spoznavali naše raznoliko podeželje v podravski in pomurski regiji, se srečali z gospodinjami in gospodarji na kmetijah, slišali njihove zanimive zgodbe ter doživeli pristen stik z naravo in živalmi. Prijazni gostitelji so poskrbeli tudi za kulinarična razvajanja ob svežih sezonskih in hišnih dobrotah.

V nadaljevanju sledi kratek opis programa z izbranimi fotografijami.

 Program prvega dne je obsegal zajtrk v družbi vinske kraljice, s poudarkom na značilnih sezonskih in lokalnih jedeh na turistični kmetiji Vinogradništvo Pungračič na Drenovcu, kjer smo spoznali družinsko tradicijo vinogradništva v Halozah ter njihovo zgodbo o turizmu na kmetiji.

Stanje kmetijstva in dopolnilnih dejavnosti v podravski regiji sta predstavila Peter Pribožič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na KGZS-Zavodu Ptuj ter svetovalka za dopolnilne dejavnosti Mojca Čep.

Z gričevnatih Haloz nas je pot vodila v Ritoznoj na vinogradniško kmetijo Frešer, kjer že sedma generacija skrbi za vinsko trto, od leta 1832; tukaj smo imeli pokušino izbranih vin in domačih dobrot v vinski kleti.

Značilno pohorsko kosilo so nam pripravili na Domačiji Forbar v Malahorni. Gospodar Simon nas je popeljal po kmetiji, pokazal mlin ter predstavil zgodbo o njihovih začetkih s turistično kmetijo.

Celodnevno potovanje smo zaključili z večerjo in spanjem na Domačiji Firbas v Cogetincih v Slovenskih goricah.

Drugi dan po zajtrku in ogledu Domačije Firbas ter vožnje z lojtrnikom se je naše potovanje nadaljevalo s spoznavanjem doživetij in zgodb v pomurski regiji.

Na domačji Firbas se je udeležencem pridružil tudi predsednik združenja, Jože Soklič, ki je novinarje prijazno nagovoril ter se zahvalil za udeležbo.

Pomurski regiji smo najprej v Kuršincih obiskali turistično kmetijo Vrbnjak, kjer nas je gospodar Tone popeljal s kočijo. Poskusili smo tudi odlično prleško gibanico, ki velja za značilno regionalno sladico. Svetovalka za dopolnilne dejavnosti na KGZS-Zavodu Murska Sobota, Frančka Lebarič je novinarje seznanila s stanjem dopolnilnih dejavnosti v občini Ljutomer.

Nato je sledil ogled turistične kmetije Šalamun v Banovcih, kjer je čebelarska tradicija že zel odolga. Zanimivo zgodbo o začetkih čebelarjenja sta predstavila oče in sin, Jožef in Damjan. Poskusili smo tudi različne izdelke iz medu.

V kraju Bogojina, ki je znana po gotski cerkvi našega arhitekta Jožeta Plečnika, smo obiskali turistično kmetijo Vinsko klet Puhan, kjer so nam pripravili značilno prekmursko kosilo v družbi izbranih vin. Zgodbo o začetkih turizma na kmetiji nam je predstavil oče sedanje nosilke dejavnosti, Jože Puhan, o načrtih za prihodnost pa nam je zaupal mladi gospodar, partner nosilke, Dorian Gjerkeš. Na kmetiji so pred nekaj leti tudi naredili trgovino z lastnimi izdelki. O stanju kmetijstva v pomurski regiji nam je predstavila koordinatorka za dopolnilne dejavnosti na KGZS-Zavodu Murska Sobota, Anica Petrovič.

Študijsko potovanje smo zaključili s pokušino odličnih čokoladnih pralin in sladoleda na Posestva Passero v Tešanovcih, kjer so ponudbo vinotoča nadgradili s čokoladnico, kavarno in delikateso na kmetiji.


Vratite se na listu