
Medenjaki
Sestavine:
- 150 dag moke,
- 25 dag masla,
- 60 dag sladkorja,
- 6 jajc,
- 6 žlic medu,
- 2 dcl kisle smetane,
- ščepec soli,
- 2 žlici mletega cimeta,
- 2 žlički nageljnovih žbic (klinčki),
- 2 žlički sode bikarbone,
- 1 pecilni prašek,
- po želji premaz iz medu ali jajc.
Priprava:
Stepemo maščobo, jajca in sladkor, da se speni. Potem dodamo med in sodo bikarbono, ki jo predhodno raztopimo v žlici mleka. Nato dodamo pecilni prašek, ki ga zamešamo med moko in zatem vse ostale sestavine, ki jih dobro zamešamo v testo. Vse skupaj potem dobro pregnetemo in pustimo počivati vsaj nekaj ur. Iz testa lahko oblikujemo kroglice ali pa testo razvaljamo in z modelčki (zvezdice, srčki, lunce, …) naredimo medenjake poljubnih oblik. Pečemo jih 20 minut na 160 0C. Ohlajene lahko premažemo z beljakom, da se svetijo, lahko pa še tople premažemo z mešanico vročega medu.