Recept

Norveška - Rømmegrøt

Glavna sestavina te vrste pudinga je kisla smetana. V preteklosti so jed rømmegrøt postregli ob posebnih priložnostih, kot je krst, med žetvijo in ob praznovanju poletnega solsticija. V različnih delih države obstajajo za to jed različni recepti.

Sestavine za pripravo Rømmegrøt: 

  • 4 porcije
  • 1 liter smetane
  • 1 liter kisle smetane (priporočljiva je polnomastna kisla smetana)
  • 4 dl pšenične moke
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 čajno žličko soli

Smetano in kislo smetano dajte v ponev in pustite, da mešanica zavre. Vreti mora počasi. Koliko časa je za to potrebnega, je odvisno od moči kuhalne plošče. Umaknite ponev s kuhalne plošče in v malih količinah vmešajte moko in sladkor, ki ste ju prej zmešali skupaj. Vsakič, ko dodate mešanico moke in sladkorja, pustite, da mešanica zavre. Dobro mešajte, da ne nastanejo grudice. Uporabite lahko tudi ročni mešalnik. Ko se vam zazdi, da je puding dovolj gost, nadaljujete, dokler na vrh ne priplava maslo. Dodajte sol in puding je gotov. Kuhajte približno 15 minut, da se izgubi okus po moki. Postrezite z mletim cimetom in sladkorjem ter kozarcem ohlajenega soka iz jagodičevja. Na Sørre Hemsingu postrežejo puding s prekajeno šunko, prekajenim ovčjim stegnom, prekajenim kozjim mesom in različnimi prekajenimi klobasami iz ovčjega, kozjega in govejega mesa, ne manjka pa niti nizek kruh.

Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko finančnega mehanizma EGP in norveškega finančnega mehanizma"

Nazaj na seznam