Recept

Pohorski pisker

Dovoljene sestavine: 

  • Meso: govedina (Pohorje beef), divjačina (srna, jelen), prekajena svinjina (rebra, slanina), jagnjetina
  • Zelenjava: rumeno korenje, koleraba, peteršilj, zelje, česen, krompir, por, čebula
  • Žitarice: proso, ječmen, rž, oves, pšenica (pira)
  • Stročnice: stročji in luščen fižol, bob
  • Gozdni sadeži: jurčki, lisičke, brusnice
  • Dodane tekočine: voda, jabolčnik Mlečni izdelki: kisla smetana
  • Začimbe: sol, poper, kumina, lovor, majaron

Sestavine: 

  • 80 dag govedine – plečka (Pohorje beef)
  • 30 dag prekajenih svinjskih reber
  • 30 dag prekajene slanine
  • 2 glavi čebule
  • 1 kom pora
  • 2 – 3 kom rumenega korenja
  • ½ kg krompirja
  • 30 dag luščenega fižola
  • 30 dag boba
  • 4 – 5 strokov česna
  • 1 koleraba
  • 5 dag zelena
  • 1 manjša glava zelja
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 bučka
  • 25 dag pšenice (pira)
  • 30 dag prosene kaše
  • 25 dag ješprena
  • 30 dag gob (jurčki)
  • začimbe sol, poper, kumina, lovor, majaron, drobnjak mast ali olje jabolčnik za zalivanje kisla smetana po potrebi

Pohorski pisker je jed, v kateri lahko poljubno kombiniramo vse spodaj naštete sestavine. Lahko ga pripravimo iz več vrst mesa ali brez njega, vendar mora obvezno vsebovati vsaj eno od naštetih žitaric in eno od naštetih stročnic. 

Čas priprave: 1 ura in 45 minut ali zgolj 45 minut, če se odločimo za brezmesno varianto.

Opisane količine v recepturi zadostujejo za 15 – 20 oseb. Fižol in bob skupaj z začimbami skuhamo v slani vodi. Čebulo in por drobno narežemo in prepražimo na masti. Dodamo še slanino, govedino in prekajena svinjska rebra (uporabimo lahko tudi divjačino ali jagnjetino). Dušimo 10 minut in nato dodamo gobe, na kocke narezano ali naribano korenje, kolerabo, zeleno, naribano zelje, peteršilj, bučko in zalijemo z vodo. Dušimo približno ¾ ure. Dodamo opran ješprenj, pšenico (lahko predhodno kuhano), sesekljan česen, začimbe in zalijemo z jabolčnikom. Kuhamo 20 minut in nato dodamo še na kocke narezan krompir in čez 15 minut še proseno kašo. Čisto ob koncu dodamo še kuhan fižol in bob ter jed po potrebi zgostimo s podmetom (moka, voda). Preden jed postrežemo, jo izdatno posujemo s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom. Jed postrežemo v lončeni skledi.

Nazaj na seznam