Povitnek
Sestavine za testo:
- 50dkg pšenične moke
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- 1 žlica soli
- malo mlečne vode
Sestavine za nadev:
- 50dag domače skute
- 2 jajci
- malo kisle smetane
- ščepec soli
- (sladkor, če ga naredimo kot sladico)
Povitnek je zvitek iz vlečenega testa, ki ga lahko pripravimo na dva načina. Kot prilogo k mesu, zabeljenega z ocvirki ali pa kot sladico, ki jo potresemo z sladkimi drobtinami prepraženimi na maslu ter po želji tudi s cimetom. Priprava: Iz sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva pol ure, nato pripravimo nadev. Ko je testo spočito, ga na tanko razvaljamo ter po vsej površini nadevamo. Z obeh strani nadevano testo zvijemo ter zvitek narežemo na 15 do 20 cm dolge kose. Te narezane kose zavijemo v prt in jih damo kuhat v osoljen krop, za 10 do15 minut. Kuhane poberemo iz posode in jih pustimo, da se ohladijo. Narežemo jih na manjše kose in jih ponudimo za prilogo k mesu ali za sladico.
"Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko finančnega mehanizma EGP in norveškega finančnega mehanizma"