Recept

Bograč v kotličku

Količine za 5 oseb:

  • 350 g govejega bočnika
  • 350 g divjačine (srna, jelen)
  • 350 g svinjskega plečeta
  • 500 g čebule
  • 25 g česna
  • 0,5 dcl olja- masti
  • 25 g mlete rdeče paprike
  • 250 g svežega paradižnika
  • 200 g sveže paprike
  • 500 g krompirja
  • 2 dcl rdečega vina (modra frankinja)
  • lovorjev list, timijan, rožmarin
  • feferoni, sol poper, kummina

Postopek priprave:

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto rdečo papriko in zalijemo z vodo. Dodamo na kocke narezano govedino in začimbe. Ko je govedina do polovice zdušena, dodamo narezano divjačino in čez čas še svinjsko pleče. Po 15 minutah dušenja dodamo na krhlje narezan krompir in zelenjavo. Vse skupaj kuhamo do mehkega. Na koncu bograč zgostimo z naribanim krompirjem ali podmetom. Začinimo še z vinom in začimbami po svoji izbiri.

Bograč je dobil ime po posodi, v kateri se je kuhal nad odprtim ognjem. Je zelo stara jed, ki so jo  kuhali  že v davni preteklosti in jo kasneje  opustili zaradi pomanjkanja mesa.

Med Prekmurci je  tradicija priprave bograča še danes zelo živa. Priprava bograča je skrivnostna, kar  jedi daje svojevrsten čar. Prekmurci s ponosom povedo, da je v bograču veliko mesa (najmanj tri vrste), ki mu dajejo poseben okus, pa tudi krompir prispeva svoje. Za dober bograč je potrebno veliko čebule in paprike (sveže in v prahu) vse ostale začimbe pa so kuharjeva skrivnost.
Nazaj na seznam