Juha iz kopriv
V današnjem času vedno redkeje srečujemo koprive, ki rastejo v naravi ob robovih gozdov, rek in njiv. Nabiramo le njihove vršičke in najbolje je, da pri tem uporabimo rokavice. So z železom bogata in vsestransko uporabna rastlina, iz katere lahko pripravimo tudi juho po spodnjem receptu.
Sestavine za 4 osebe:
- 25 dag krompirja
- 10 dag vršičkov mladih kopriv
- čebula srednje velikosti
- malo olja
- sol
- poper
Krompir olupimo in narežemo na kose. Čebulo olupimo, sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo krompir, zalijemo z vodo ter skuhamo do mehkega.
Dodamo cele koprive. Kuhamo največ 3 minute. Zmešamo s paličnim mešalnikom.
Solimo in popramo po okusu. Po okusu lahko dodamo malo kisle smetane.
Postrežemo s kruhom.
Recept je pripravila ekološka turistična kmetija Pri Baronu.
Združenje turističnih kmetij Slovenije je sodelovalo pri pripravi knjižice Okusne jedi gostoljubnih ljudi, ki je nastala v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP, ki ga je izvedla Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in je finančno podprt s strani Evropske komisije.