
Pereci
Potrebujemo:
- 1 kg mehke ali ostre moke
- 3 dkg kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 3 – 4 dcl mleka oz. po potrebi
- 1 žlico soli
- 3 – 4 dkg margarine ali 0,5 dcl olja
Priprava:
Iz sestavin zamesimo kvašeno, gladko testo, ki se odlepi od rok in posode. Pomokano testo pustimo vzhajati v pokriti posodi, da od dva- do trikratno naraste. Vzhajano testo nato razdelimo na dele, velike kot pest in jih pustimo še nekaj minut počivati. Nato ga z roko razvaljamo v dolge svaljke. Pletemo po dva svaljka skupaj in oblikujemo perec (obroč premera 10 – 12 cm). Na pomokani deski naj vzhajajo še pol ure. Perece tanko premažemo s stepenim jajcem in pečemo v vroči krušni peči 15 – 20 minut. Ravne perece izdelujemo tako, da daljši svaljek navijemo na trstiko (palčko) in premazane z jajcem spečemo. Perece so nekdaj pekli samo ob slavnostnih prilikah, danes pa jih lahko najdemo na mizi vsak dan - kot priboljšek ali prilogo k narezku ali bograču. Pečeni v krušni peči imajo svojevrsten vonj in okus.