Recept

Pereci

Potrebujemo: 

  • 1 kg mehke ali ostre moke
  • 3 dkg kvasa
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 – 4 dcl mleka oz. po potrebi
  • 1 žlico soli
  • 3 – 4 dkg margarine ali 0,5 dcl olja

Priprava:

Iz sestavin zamesimo kvašeno, gladko testo, ki se odlepi od rok in posode. Pomokano testo pustimo vzhajati v pokriti posodi, da od dva- do trikratno naraste. Vzhajano testo nato razdelimo na dele, velike kot pest in jih pustimo še nekaj minut počivati. Nato ga z roko razvaljamo v dolge svaljke. Pletemo po dva svaljka skupaj in oblikujemo perec (obroč premera 10 – 12 cm). Na pomokani deski naj vzhajajo še pol ure. Perece tanko premažemo s stepenim jajcem in pečemo v vroči krušni peči 15 – 20 minut. Ravne perece izdelujemo tako, da daljši svaljek navijemo na trstiko (palčko) in premazane z jajcem spečemo. Perece so nekdaj pekli samo ob slavnostnih prilikah, danes pa jih lahko najdemo na mizi vsak dan - kot priboljšek ali prilogo k narezku ali bograču. Pečeni v krušni peči imajo svojevrsten vonj in okus.

Nazaj na seznam