CERKLJANSKA VEČERJA

Kuhinja je srce domačije Želinc in na domačiji imajo celo leto sveže sestavine ter okusno in sočno zelenjavo iz domačega vrta. Le korak od hiše teče reka Idrijca in v njej postrvi, na pašnikih govedo in v hribih kozlički ter jagenčki. Okrog in okrog so gozdovi, kjer najdejo jurčke in čemaž.  Kmetije na cerkljanskem pa pripravzu789ijo odličen sir. Kuhajo lokalno, kar jim okolica nudi in sezonsko, da ni dolgočasno. Tisto glavno pa seveda vedno dodajo ljudje, s svojimi dolgoletnimi izkušnjami, skrbnostjo in ljubeznijo.

V času tedna turističnih kmetij bodo odprli vrata svoje jedilnice tudi za goste, ki bi želeli na kmetijo priti le na večerjo. 

Postregli vam bodo tipične cerkljanske jedi po starih receptih none Frančiške, ki jih je mlajša generacija dopolnila s svežimi idejami.


Cerkljanska večerja, ki je na voljo le od 12. do 20.4. ima izbran meni:


Pozdrav iz kuhinje

Šebreljski želodec, skuta s hrenom, jurčki


Juha

Smukavc, cerkljanska pajtička

Glavna jed

Pujs, čemažev štrudelj, bučni pire

Idrijski žlikrofi, bakalca

Sladica

Hišni štruklji


Lokacija: Turistična kmetij Želinc, Cerkno

Termin: Večerjo strežejo ob 18. uri, vsak dan od 12.4. do 20.4.

Cena menija: 28 eur na osebo. Meni se, po predhodnem obvestilu, prilagodi glede na različne diete,

Obvezna predhodna rezervacija vsaj en dan v naprej na info@zelinc.com
POZNATE TRADICIONALNE CRKLJANSKE JEDI?

Šebreljski želodec

Po ustnih virih, izdelava te kulinarične mojstrovine izvira že več kot dve stoletji nazaj, ko so ga običajno uživali gurmani na območju Goriškega in Tržaškega. Danes je šebreljski želodec znan po svoji značilni ovalni obliki ter bogatih senzoričnih in gastronomskih lastnostih. Gre za suhomesnat izdelek, ki že vrsto let nosi zaščiteno geografsko označbo in je prejel tudi priznanje evropske komisije. Ključna značilnost tega izdelka je njegova sestava, ki vključuje kakovostno svinjsko meso, nekaj slanine ter skrbno izbrane začimbe, poleg tega pa mu doda pečat tudi posebno podnebje za sušenje in zorenje.


Smukavc

Smukavc je tradicionalna slovenska jed, ki je priljubljena predvsem v idrijskem in cerkljanskem okolju. Za pripravo te okusne in preproste jedi potrebujemo liste različne zelenjave, kot so zelje, ohrovt, repa, špinača ali celo kopriva. Za pripravo smukavca seje vedno uporabljala sezonsko sveža zelenjava. Tako so gospodinje spomladi pripravljale smukavce iz kopriv, poleti iz listov mladega zelja in špinače, jeseni pa iz listov ohrovta, repe in zelja. Ime smukavc izhaja iz postopka priprave, ko moramo liste zelenjave iztrgati iz glave zelja ali ohrovta.


Cerkljanska Pajtička

Pajtičke, majhne potičke, so priljubljena jed v cerkljanskem okolju, kjer jih pogosto postrežejo kot prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem.


Nazaj na seznam