Program kulinaričnih doživetij

Izvrstni suhomesni izdelki Grabnarjeve domačije v Miklavžu pri Taboru

Ko se vzpenjamo na vrhove zasavskega hribovja, se nam počasi odpira pogled na celotno Savinjsko dolino. Na vrhu griča Glink stoji Grabnarjeva domačija. Tu so predniki družine živeli že za časa nastajanja franciscejskega katastra iz leta 1825. Ponosni so na znanje in tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod.

Posebno pozornost posvečajo dobremu počutju živali. Krmijo jih z doma pridelano krmo, brez koruze ali koruzne silaže. Veliko jim pomeni, da se živali pasejo. Tako vzrejene imajo bolj kakovostno meso, ki ga oplemenitijo s predelavo v suhomesne izdelke. Izdelujejo jih po receptih, ki prehajajo iz roda v rod. Njihova naravna zorilnica daje izdelkom poseben okus in višjo kakovost.

Sobo za sprejem gostov in pokušanje izdelkov so uredili v nekdanjem hlevu. Pri tem so se trudili, da so ohranili vse arhitekturne značilnosti prostora.


Program

Ob prihodu vas bodo najprej seznanili z osnovnimi podatki o kmetiji in njeni zgodovini. Po želji se boste sprehodili po pašniku in od blizu opazovali živali. Po ogledu kmetije vas bodo popeljali v prostore predelave, kjer vam bodo predstavili izdelke.

Če boste želeli, vam bo gospodar pokazal, kako izdeluje domače klobase, in tudi sami se mu boste lahko pridružili. Za takšno doživetje priprave klobas potrebujete eno uro.

Osrednji del doživetja bo pokušnja Grabnarjevih suhomesnih dobrot, ki se glede na letni čas spreminjajo. Vedno pa bo pred vami njihov paradni izdelek Grabnarjeva salama, za katero so prejeli že več priznanj na Dobrotah slovenskih kmetij in regijskih ocenjevanjih salam.

V teh krajih ob veliki žeji radi rečejo: »Žalec gori«. Da res ne bi kaj »zagorelo«, vam bodo postregli s tradicionalno pijačo prednikov, narečno poimenovano toukuc (jabolčno vino). Tistim, ki ne uživate alkohola, ponudijo domač jabolčni sok.

Na kmetiji z veseljem skrbijo, da znanje njihovih prednikov ne bi šlo v pozabo, zato vas vabijo, da jih obiščete in spoznate njihove male skrivnosti.


Priporočeni meseci za ogled: vse leto

Priporočen čas prihoda: po dogovoru

Mogoča skupina: od 10 do 50 oseb

Trajanje doživetja: uro in pol do tri ure (glede na to, ali se boste odločili za prikaz izdelave domačih klobas)

 

1. ogled kmetije, pokušnja suhomesnih izdelkov in namazov: 6 evrov na osebo

2. ogled kmetije, prikaz, izdelava in pokušnja domačih klobas: 8 evrov na osebo

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica.

Več zanimivosti o kmetiji ter okoliških znamenitostih najdete na spletni strani:www.kmetija-laznik.si

 

Informacije in rezervacije:

Kmetija Laznik

Miklavž pri Taboru 10

3304 Tabor

Tel.: +386 (0)41 543 396

info@kmetija-laznik.si

www.kmetija-laznik.si

Nazaj na seznam