Program kulinaričnih doživetij

Kosilo na travniku na 1.020 m v Teru, Ljubno ob Savinji

Kmetija leži na 1.020 metrih nadmorske višine in je obdana z gozdovi in planinami, ki dajejo možnosti, da naravo začutite v polni meri ter si naberete energije in moči za nove izzive. Kmetujejo v sožitju z naravo, 10 let že ekološko.

 

Obisk kmetije je pravo razkošje za vsa čutila. Nočno tišino ob svitu zapolni glas petelina in žgolenje ptic, iz kuhinje pa zadiši po beli kavi in domačem kruhu. Vse naokrog je zeleno, ob pogledu na planine si oko odpočije, potepanje po okolici napolni dušo in telo.

 

Kmetija se nahaja v severnem delu Slovenije, v Zgornji Savinjski dolini, na obrobju Kamniško-Savinjskih Alp, v zaselku Ter. Domačini ta predel imenujejo tudi Mrzli vrh, ker so bile zime tu včasih res hude in bogate s snegom.

 

Obiskovalci kmetije boste lahko v sobi s krušno pečjo, ki je v pritličju, občutili toplino kmečke hiše. Zgoraj je jedilnica in dnevna soba s kaminom. V mansardi imamo urejene sobe: dve dvoposteljni in eno štiri-posteljno; vsaka soba ima svojo kopalnico s tušem in straniščem. Lahko pa se odločite za bivanje v apartmaju za štiri osebe, ki ima kuhinjo, kopalnico in teraso. Oprema vseh bivalnih prostorov je domače izdelave, iz lesa, ki raste v naši okolici. 

 

Doživetje uživanja kosila z družinskimi člani ali prijatelji v naravi, na odeji, z jedmi in pijačami iz jerbasa, ni več le nostalgija. Ponujamo vam ga na naši kmetiji. Kosilo na prostem ni piknik v današnjem razumevanju piknika kot druženja in pečenja na žaru, je nekaj povsem drugega. Uživali boste lahko na dišeči travi, v senci starih jablan, v petju čričkov in ptic ter v svobodnem gibanju in igranju, ki bo posebno doživetje še zlasti za otroke.

 

Po predhodni najavi, vsaj teden dni prej, vam pripravimo jerbas s kosilom z naslednjimi jedmi: kruh iz krušne peči, svinjska pečenka ali paniran piščanec, domača pašteta, kuhana jajčka, sezonska zelenjava, vložena domača zelenjava, jabolčna pita ali štrudelj, jabolčni sok in jabolčnik - tokc.

 

Poleg dobrot bodo v jerbasu tudi posoda, pribor, prtički in zemljevid, da boste lahko pogledali, kje se nahajate.

 

Z jerbasom boste odšli na travnik nad hišo. Med uživanjem v pristnih okusih hrane in pijače bo vaš pogled počival na okoliških planinah: Raduhi, Travniku, Komnu, Smrekovcu, Ojstrici.

 

Po kosilu se lahko prepustite miru ali sproščenemu klepetu, medtem ko se otroci lahko zabavajo na igralih in poiščejo mladičke domačih živali. Lahko se skupaj podate na spoznavanje bližnje okolice domačije. Na pašniku boste lahko opazovali in fotografirali živali in rastline:  govedo slovenske avtohtone cikaste pasme, ovce avtohtone jezersko-solčavske pasme, travniško cvetje ali se podali v gozd po gozdne sadeže, ki bodo takrat zoreli.

 

Ko se boste vrnili domov, boste s sabo odnesli vtise, ki vas bodo še dolgo spremljali in verjamemo, da se boste še kdaj vrnili.

 

Ob zaključku vrnete jerbas z vso posodo. 

 

Cena:

 

15,00 EUR /osebo

 

otroci do 4. leta brezplačno

otroci od 4. do 9. leta = polovična cena

kavcija za jerbas 10 EUR


Informacije in rezervacije:

Turistična kmetija Kladje

Andreja Podlesnik

Ter 53, 3333 Ljubno ob Savinji

03/5841 031, 051/825 988

tkkladje@gmail.com

www.tk-kladje.si

Nazaj na seznam