Program kulinaričnih doživetij

Peka kruha v kruši peči na hribovski kmetiji Primož v Debrem pri Laškem

Ekološka kmetija Primož leži na hribčku v zaselku Mulenci, na južnem pobočju hriba Malič, od koder je čudovit pogled na Laško in Hum, Veliko Kozje, Kum, Kopitnik, Svetino nad Štorami in Lisco. Poleg živinoreje se na kmetiji ukvarjajo še z dopolnilno dejavnostjo peke kruha na tradicionalen način, ki jo izvaja izkušena gospodinja Marjanca, hči Mihelca pa se že vrsto let intenzivno ukvarja z zelišči in zdravilnimi rastlinami.

Kmetija obsega 20 hektarov, tri hektare imajo v najemu. Obdelujejo sedem hektarov kmetijskih površin in redijo do 10 glav živine (konje, krave dojilje rjave lisaste pasme).

Ker je kmetija hribovita in imajo premalo njivskih površin, moko kupujejo pri mlinarju Plaskanu v Braslovčah.

 

Program je primeren tako za skupine odraslih kot otrok.

Primerni termini za sprejem skupin: po dogovoru, skozi vse leto

Najmanjše število oseb: 10

 

Program

Ob prihodu na kmetijo vas bo  sprejela gospodinja Marjanca, ki vam bo postregla s kruhom iz krušne peči ter domačim zeliščnim čajem.

Najprej vam bo predstavila potek programa. Spoznali boste več vrst žita ter se naučili celotnega postopka peke kruha na tradicionalen način.

Skupaj z gostiteljico boste zakurili krušno peč. Potem si boste nadeli predpasnike, presejali moko, pripravili kvasec in zamesili testo iz pšenične moke.

Ko bo vzhajalo, bo dovolj časa za ogled kmetije, zeliščnega vrta, za sprehod do njive, kjer je posejano žito, in do pašnikov. O zdravilnih rastlinah vam bo več povedala hči Mihelca, ki ima dolgoletne izkušnje na tem področju. V zeliščnem vrtu boste spoznali sivko, meto, timijan, origano, dobro misel, plahtico, žajbelj, muškatno kaduljo, ognjič, pegasti badelj, jagodičevje ...

Po vrnitvi v hišo boste testo ponovno premesili, iz njega oblikovali hlebčke ter jih z loparjem položili v krušno peč.

Medtem ko se bodo hlebčki pekli, vam bo Marjanca zaupala še kakšno pekovsko skrivnost, Mihelca pa vam bo povedala še kaj o zeliščih in zdravilnih rastlinah.

Poleg kruha lahko glede na svoje želje izdelate tudi druge krušne izdelke, npr. pletenice, pršjače, sončke itd.

Ko bodo hlebčki pečeni, jih boste vzeli iz krušne peči ter jih položili v pletene peharje, da se ohladijo. Na koncu bo sledila še pokušnja spečenih dobrot. Hlebčke, ki ste jih naredili sami, boste odnesli domov.

 

Cena 4 urnega doživetja peke kruha v krušni peči in spoznavanja zelišč je 10 - 20 evrov na osebo, glede na vaše želje po številu krušnih dobrot, ki se jih želite naučiti izdelovati.

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam. Veseli bodo vašega klica in obiska.

Prisrčno dobrodošli!

 

Informacije in rezervacije:

Kmetija Primož

Marjanca Deželak

Debro 33

3270 Laško

Tel.: +386 (0)40 55 46 77

dezelakm@yahoo.com

Nazaj na seznam