Program kulinaričnih doživetij

Spoznajte moč zdravilnih zelišč in industrijske konoplje pri Vrhivšku na FrankolovemPo podeželski cesti, ki vodi mimo nasada industrijske konoplje, starodavnih žit in zeliščnega vrta, se pripeljete do domačije Vrhivšek v vasi Lindek na nadmorski višini 700 metrov. Na kmetiji pridelujejo industrijsko konopljo, starodavna žita emer, enozrnico, piro, ob hiši pa imajo velik zeliščni in sadni vrt. Velik poudarek dajejo samopreskrbi tako na področju prehrane kot kozmetičnih izdelkov, saj menijo, da tako kot je pomembno, kaj jemo, je tudi pomembno, kaj nanašamo na kožo. 

 

Ob prihodu na več kot 150 let staro obnovljeno domačijo vas najprej po obrazu poboža lahen gorski vetrič, nato zavonjate gozd in trave in šele nato se zaveste, da slišite le blagodejno tišino in občasno petje ptic. S kmetije se vam odpre prekrasen pogled na travnike in gozdove. Prišli ste na pravi kraj za sprostitev duha in telesa, poleg tega pa se lahko tu seznanite s pridelavo in predelavo industrijske konoplje, zelišč in izdelavo naravne kozmetike. 

Gostitelja na kmetiji Alenka in Rudi, oba naravoslovca po izobrazbi in raziskovalca po duši, sta za vas pripravila tri različne programe nepozabnih doživetij. 

 

 

  Program 1: Delavnica priprave konopljinih izdelkov

Na kmetiji se že več let ukvarjajo s pridelavo in predelavo ene izmed najbolj uporabnih rastlin na svetu. Ste vedeli, da je biorazgradljiva plastika lahko narejena tudi iz konoplje in da so že v srednjem veku morjeplovci uporabljali iz nje narejena jadra in vrvi? Na delavnici vas bosta gostitelja najprej povabila na njivo, kjer raste industrijska konoplja. Spoznali jo boste od blizu, lahko jo boste povonjali, potipali in nato začeli delati. Porezali boste konopljine vršičke, ki se posušijo in uporabijo za čaj. Izvedeli boste veliko zanimivega o pozitivnih učinkih konoplje v prehrani in za zdravje ljudi. Za vas bo Alenka spekla konopljin kruh, slastne konopljine piškote, poskusili boste tudi konopljin čaj in olje. Vse konopljine izdelke boste lahko kupili.

 

Delavnica traja od dve do tri ure, cena je 15 evrov na osebo, v spomin na srečanje prejmete vrečko konopljinega čaja. 

 

Delavnica je namenjena za skupine nad 20 oseb.

 

Po želji se lahko izvede tudi prikaz priprave parne destilacije, s katero pridobivajo eterično olje konoplje in hidrolat. 

 

 

Program 2: Izdelava domačih naravnih kozmetičnih izdelkov

Po sprejemu boste najprej povabljeni na kratek sprehod po kmetiji, ogledali si boste nasad industrijske konoplje, starodavnih žit in plastenjak, kjer raste zelenjava za samopreskrbo družine gostiteljev. Seveda si boste ogledali tudi bogat zeliščni vrt, kjer rastejo najpogostejša domača zdravilna zelišča. Gostiteljica vam bo predstavila pripravo sivkine kreme, deodoranta oz. masla za telo. Ob tem boste dobili koristne napotke za izdelavo domače kozmetike in se poučili, zakaj je priporočljivo, da si jo izdelate sami in nadgradite znanje naših babic s sodobnimi spoznanji. Za popotnico boste prejeli negovalno sivkino kremo. 

 

Cena od tri- do štiriurnega doživetja z dobrodošlico je 25 evrov na osebo.

Delavnica je namenjena za skupine od 10 do 15 oseb.

 

Program 3: Uporaba zelišč 

Po dobrodošlici na kmetiji z domačimi dobrotami iz konoplje in starodavnih žit se boste odpravili na ogled zeliščnega vrta pred domačijo. Tam si boste lahko ogledali in se poučili o najpogostejših domačih zdravilnih zeliščih: meti, melisi, rožmarinu, timijanu, sivki, žajblju ... V vrtu bo čas za spoznavanje zelišč in uživanje v omamnih vonjih, ki jih ponuja narava. Tukaj boste nabrali gojena zelišča, na bližnjem travniku, ki se kosi le enkrat letno, pa še divja zelišča. Med nabiranjem vam bosta gostitelja predstavila njihove najpogostejše koristne lastnosti in uporabo. 

Vsak s svojim šopkom zelišč boste posedli okrog mize pod velikim orehom, Rudi bo izvedel parno destilacijo zelišč, pri kateri nastanejo eterična olja in hidrolati oz. rožne vode. Seznanil vas bo z lastnostmi posameznih eteričnih olj in hidrolatov ter njihovo uporabo v vsakdanjem življenju. Za spomin na čudovita doživetja v naravi boste lahko domov odnesli nabrana zdravilna zelišča in stekleničko hidrolata oz. rožne vode.

Cena od tri- do štiriurnega doživetja z dobrodošlico je 15 evrov na osebo.

Delavnica je namenjena za skupine do 20 oseb.

Gostitelja se bosta z veseljem prilagodila vašim željam in za vašo skupino pripravila še kakšno drugo nepozabno doživetje. Vesela bosta vašega klica in obiska.

Informacije in rezervacije:

 

 Kmetija doživetij Vrhivšek

Lindek 22

3213 Frankolovo 

Tel.: 041 969 770 

alenka.zapusek@gmail.com

www.kmetijavrhivsek.com 

Nazaj na seznam