Program kulinaričnih doživetij

Družinsko doživetje na ekološki kmetiji v Teru nad Ljubnim

Turistična kmetija Kladje leži na 1020 metrih nadmorske višine v Zgornji Savinjski dolini, na obrobju Kamniško-Savinjskih Alp, v zaselku Ter. Domačini ta predel imenujejo tudi Mrzli vrh, ker so bile zime tu nekdaj res hude in bogate s snegom. Obdana je z gozdovi in planinami, ki dajejo možnosti, da naravo začutite v polni meri ter si naberete energije in moči za nove izzive. Domači kmetujejo v sožitju z naravo, že deset let ekološko. Obisk kmetije je pravo razkošje za vsa čutila. Nočno tišino ob svitu zapolnita glas petelina in žgolenje ptic, iz kuhinje pa zadiši po beli kavi in domačem kruhu. Vsenaokrog je zeleno, ob pogledu na planine si oko odpočije, potepanje po okolici napolni dušo in telo. Obiskovalci boste lahko v sobi s krušno pečjo, ki je v pritličju, občutili toplino kmečke hiše. Zgoraj sta jedilnica in dnevna soba s kaminom, v mansardi pa dve dvoposteljni in ena štiriposteljna soba. Vsaka soba ima svojo kopalnico s tušem in straniščem. Lahko pa se odločite za bivanje v apartmaju za štiri osebe, ki ima kuhinjo, kopalnico in teraso. Oprema vseh bivalnih prostorov je domače izdelave, iz lesa, ki raste v okolici.  ProgramV objemu neokrnjene narave boste spoznali ekološko kmetovanje ter dve slovenski avtohtoni pasmi domačih živali. Spoznali in okusili boste tipične lokalne jedi. Vse tri dni vam ne bo treba niti enkrat sesti v avto!1. dan:Prihod na kmetijo pozno popoldne. Sprejela vas bosta prijazna gostitelja, vam za dobrodošlico ponudila šilce žganega ali kozarec domačega soka in kašen domač keks, nato pa vas popeljala do sob ali apartmaja. Preostanek časa do večerje lahko izkoristite za kratek potep in spoznavanje domačije.Sledila bo večerja, pripravljena pretežno iz živil, pridelanih na kmetiji. Po večerji vam bodo predstavili kmetijo in dvodnevni program.2. dan: Namesto budilke vas bo predramilo petje petelina in ptic. Za zajtrk vam bodo ponudili omamno dišečo belo kavo ali čaj iz zelišč, nabranih v okolici. Na domač kruh si boste lahko namazali domačo marmelado, med ali sirni namaz z drobnjakom, domačo pašteto ter poskusili suhomesne dobrote gospodarja Henrika: tradicionalni domači želodec, klobase, salame, vratovino ...Po zajtrku boste v spremstvu gospodarja spoznavali živali na dvorišču: race, goske, kokoši, prašiče, koze in ponija, pa seveda tudi muce in psa. Z malo sreče bo katera od njih imela mladičke, ki jih bodo otroci lahko nahranili, morda pobožali, se z njimi fotografirali. Na pašniku boste videli govedo slovenske avtohtone cikaste pasme in ovce avtohtone jezersko-solčavske pasme. Spotoma se boste seznanili tudi z imeni planin, ki obdajajo kmetijo. Nabirali boste lahko zelišča za čaj. V sezoni gozdnih sadeže v boste s košarico v rokah zavili v gozd in jih nabrali.Po vrnitvi bo še nekaj časa, da si odpočijete in se pripravite na kosilo iz jerbasa, ki ga bo pripravila gospodinja: kruh iz krušne peči, svinjska pečenka ali paniran piščanec, domača pašteta, kuhana jajčka, sezonska zelenjava, vložena domača zelenjava, jabolčna pita ali zavitek, jabolčni sok in jabolčno vino, tolkec.Popoldne se lahko odločite za pohod. Domači vam bodo pokazali pot na Stare Stane, ki vas bo po dveh urah zmerne hoje pripeljala na planino, kjer se pasejo goveja živina in konji in od koder se vam odpre pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. Lahko pa ostanete na kmetiji, v času nabiranja smrekovih vršičkov te stisnete v čisti smrekov sok, ali nabrana zelišča ob pomoči domačih pripravite za sušenje. Z gozdnimi sadeži se boste lahko posladkali ali iz njih skuhali marmelado, gobe pa vložili v kis. Zvečer bodo otroci lahko odšli z gospodarjem v hlev in pomagali pri krmljenju živali.Sestavni del večerje bo ena tipična lokalna jed.Po večerji vam bodo domači na klopi pred hišo ali ob peči in čaju predstavili ekološko kmetovanje, povedali še kaj več o avtohtonih pasmah živali in z vami poklepetali o vtisih dneva.3. dan:Po zajtrku vam bo gospodinja predstavila ekološki vrt. Če bo čas po biodinamičnem koledarju ugoden, boste skupaj z njo sejali ali sadili vrtnine. Če pa bo vreme slabo, se boste učili peke kruha. Skupaj boste prinesli drva, zakurili, presejali moko, pripravili kvasec in zamesili testo za kruhke, ki jih boste lahko odnesli domov…Program vsebuje:2 polpenziona in kosilo iz jerbasa 2. dan in predstavitev kmetije z vodenimi aktivnostmi. Cena: 81,00 evrov na osebo; otroci do 4. leta bivajo brezplačno, otroci od 4. do 9. leta za polovično ceno; turistična taksa: 1 evro na osebo na dan in kavcija za jerbas: 10 evrov.Informacije in rezervacije:Turistična kmetija KladjeAndreja PodlesnikTer 53, 3333 Ljubno ob SavinjiTel.: +386 (0)3 5841 031, +386 (0)51/825 988tkkladje@gmail.comwww.tk-kladje.si        



Nazaj na seznam