
Dvodnevno kulinarično potovanje slovenskih novinarjev po turističnih kmetijah
Ob 25. obletnici delovanja smo v Združenju turističnih kmetij Slovenije v mesecu oktobru za slovenske novinarje organizirali dvodnevno kulinarično študijsko potovanje, ki se je odvijalo 12. in 13. oktobra 2022.
Z novinarji iz sedmih (7) medijskih hiš smo spoznavali ponudbo podeželja na Dolenjskem, v Posavju, na Bizeljskem ter v savinjski in podravski regiji, se na kmetijah srečali s prijaznimi gostitelji, poslušali njihove zanimive zgodbe ter doživeli pristen stik z naravo in živalmi. Razvajali smo se ob izvirnih sezonskih dobrotah, ki so jih skrbno in z ljubeznijo pripravile izkušene in spretne gospodinje.
V nadaljevanju je kratek opis programa z izbranimi fotografijami.
Iz meglene Ljubljanje smo se z manjšim avtobusom odpeljali na sončno Dolenjsko. Program prvega dne je obsegal zajtrk, sestavljem z izdelki številnih lokalnih ponudnikov, in sprehod v družbi gospodinje Katarine po vinogradu na vinogradniški kmetiji Colnar na Trški gori. Tam smo se srečali tudi z mladim kraljem cvička Janezom Colnarjem ml. ter v novo zgrajeni vinski kleti degustirali njihova hišna vina.
Kosilo z ogledom kmetije ter z doživetjem ličkanja koruze je bilo na kmetiji Šeruga v Selah pri Ratežu, ki se ponaša z znakom za trajnostno in zeleno nastanitev (Slovenia Green Accomodation), popoldan pa je sledilo spoznavanje podzemnega sveta v repnici Najger na Bizeljskem.
Potovanje smo zaključili z večerjo in spanjem na ekološki kmetiji Urška v Križevcu pri Zrečah. Kmetija se ponaša z znakoma za trajnostno in zeleno nastanitev (Slovenia Green Accomodation) ter trajnostno gastronomijo (Slovenia Green Cuisine).
Drugi dan po obilnem zajtrku je najprej gospodar Jernej predstavil izdelavo kruha z drožmi, nato je sledil ogled kmetije ter na koncu še doživetje suhega polstenja iz ovčje volne, kjer si je vsak udeleženec izdelal svojo pohorsko vilo rojenico pod mentorstvom Mojce Potnik Šonc; potem pa se je tura nadaljevala s spoznavanjem doživetij in zgodb v pohorski vasici Planica nad Framom, kjer smo najprej obiskali ekološko izletniško kmetijo Pri Baronu, prejemnico znaka za trajnostno gastronomijo (Slovenia Green Cuisine), nato pa še kmetijo Štern - Pri Kovačniku, prav tako prejemnico dveh znakov: za zeleno in trajnostno nastanitev ter trajnostno gastronomijo (Slovenia Green Accomodation in Slovenia Green Cuisine). Na kmetiji Pri Baronu smo poleg predstavitve in ogleda kmetije poskusili njihovo zgodovinsko enolončnico in sladico (Heriterra), na koncu pa smo ob pomoči gospodarja Borisa, ki ima bogate izkušnje na področju izdelave naravnih dekoracij, naredili še srček iz vrbovih vej.
Na kmetiji Kovačnik, kjer smo zaključili potovanje s poznim kosilom, je vsak od nas pod mentorstvom izkušene mlade gospodinje Barbare izdelal svojo tradicionalno slovensko orehovo potico, katero je odnesel domov v lično zapakirani embalaži. Doživetje izdelave potice je bilo res nepopisno, še posebej za dva moška predstavnika, ki sta jo naredila prvič v življenju.
Ob zaključku ture so novinarji izrazili izjemno navdušenje tako nad samim programom. Organizacijo ture ter odlično ponudbo naših kmetij.

Dobrodošlica gostiteljice Katarine Colnar na Trški gori
Dobrodošlica gostiteljice Katarine Colnar na Trški gori

Hišne dobrote kmetije Colnar in drugih ponudnikov na Dolenjskem
Hišne dobrote kmetije Colnar in drugih ponudnikov na Dolenjskem

Primer vzornega povezovanja in sodelovanja ponudnikov na lokalnem nivoju
Primer vzornega povezovanja in sodelovanja ponudnikov na lokalnem nivoju

V vinogradu z gostiteljico Katarino Colnar
V vinogradu z gostiteljico Katarino Colnar

Mladi prevzemnik na kmetiji Colnar, Janez ml., sprejme novinarje pred novo vinsko kletjo.
Mladi prevzemnik na kmetiji Colnar, Janez ml., sprejme novinarje pred novo vinsko kletjo.

Ogled na novo zgrajene vinske kleti pri Colnarjevih
Ogled na novo zgrajene vinske kleti pri Colnarjevih

Gostiteljica Eva na kmetiji Šeruga sprejme novinarje in na kratko predstavi kmetijo.
Gostiteljica Eva na kmetiji Šeruga sprejme novinarje in na kratko predstavi kmetijo.

Kašča za dva, za romantični odklop v naravi in miru na kmetiji Šeruga.
Kašča za dva, za romantični odklop v naravi in miru na kmetiji Šeruga.

Gospodar, Slavko Šeruga predstavi kmetijo in način življenja na njej.
Gospodar, Slavko Šeruga predstavi kmetijo in način življenja na njej.

Koruza je pripravljena za ličkanje
Koruza je pripravljena za ličkanje

Slavko Šeruga nam pove nekaj o ličkanju.
Slavko Šeruga nam pove nekaj o ličkanju.

Vsi smo se pridružili ličkanju.
Vsi smo se pridružili ličkanju.

Vhod v repnico kmetije Najger na Bizeljskem.
Vhod v repnico kmetije Najger na Bizeljskem.

Prihod na repnico Najger na Bizeljskem
Prihod na repnico Najger na Bizeljskem

Pogled na vinograde na Bizeljskem
Pogled na vinograde na Bizeljskem

Aljoška Najger nas je navdušila z zgodbo o repnicah.
Aljoška Najger nas je navdušila z zgodbo o repnicah.

Sončno in toplo jutro na ekološki kmetiji Urška na Križevcu
Sončno in toplo jutro na ekološki kmetiji Urška na Križevcu

Gospodar Jernej predstavi pridelavo hrane in samo kmetovanje na kmetiji.
Gospodar Jernej predstavi pridelavo hrane in samo kmetovanje na kmetiji.

Sezonska zelenjava v plastenjaku, ki jo pripravijo gostom na kmetiji.
Sezonska zelenjava v plastenjaku, ki jo pripravijo gostom na kmetiji.

Poskusili smo se v suhem polstenju ovčje volne ter izdelali pohorsko vilo rojenico.
Poskusili smo se v suhem polstenju ovčje volne ter izdelali pohorsko vilo rojenico.


Dolgoletna predsednica združenja Vilma Topolšek, sedaj častna članica ZTKS
Na kratko predstavi delovanje združenja v njenem času vodenja združenja.
Dolgoletna predsednica združenja Vilma Topolšek, sedaj častna članica ZTKS
Na kratko predstavi delovanje združenja v njenem času vodenja združenja.

Ekološka kmetije Pri Baronu na Planici nad Framom
Ekološka kmetije Pri Baronu na Planici nad Framom

Dobrodošlica gostitelja Borisa Uranjeka
Dobrodošlica gostitelja Borisa Uranjeka

Pogostitev na kmetiji
Pogostitev na kmetiji

Izvirni pogrinjki in dekoracije
Izvirni pogrinjki in dekoracije

Okusna enolončnica iz avtohtonih in divjih rastlin
Okusna enolončnica iz avtohtonih in divjih rastlin

sladica iz živil, ki so jih poznali še pred odkritjem Amerike
sladica iz živil, ki so jih poznali še pred odkritjem Amerike

Gospodar Boris pokaže, kako se naredi srček iz vrbovih vej.
Gospodar Boris pokaže, kako se naredi srček iz vrbovih vej.

Pa poskusimo še mi!
Pa poskusimo še mi!

Dobrodošlica na kmetiji Kovačnik- Pri Šternovih
Dobrodošlica na kmetiji Kovačnik- Pri Šternovih

Ogled kmetije
Ogled kmetije

Sodelovali smo pri peki tradicionalne slovenske orehove potice
Sodelovali smo pri peki tradicionalne slovenske orehove potice


Potička je pečena in zapakirana za domov.
Potička je pečena in zapakirana za domov.
Aktualno iz kmetij
Prijava na naše e-novice vam omogoča spremljanje najaktualnejših vsebin v zvezi s turističnimi kmetijami v Sloveniji.
Naročilo kataloga

Enostavno naročilo brezplačnega kataloga.
Naroči katalog