Po dodatno znanje in ideje na Solnograško

Člani Združenja turističnih kmetij Slovenije so letos med 23.10 in 25. 10. spoznavali primere dobrih praks na Solnograškem v sosednji Avstriji.

Prvi dan, ponedeljek, 23. oktober 2023 

 Na pot smo se iz Celja odpravili v zgodnjih jutranjih urah. Po dodatnih vstopnih točkah v Ljubljani in Radovljici, smo Slovenijo zapustili na mejnem prehodu Karavanke.

Pot nas je mimo Beljaka, Spittala in Lienza ter preko visokogorske ceste Felbertauern v masivu Visokih Tur peljala na Solnograško (Salzburg Land), ki nas je gostila tri dni.

Prvi dan je bil namenjen dolini Pinzgau in predmestju deželne prestolnice Salzburg (Solnograd). V zgornjem delu omenjene doline, nedaleč od izvira reke Salzach, smo si najprej ogledali ene največjih (kaskadnih) slapov v Evropi poimenovani Krimml. Po občudovanju naravnih lepot smo popoldan po dolini reke Salzach prispeli na obrobje Salzburga. Strokovni del je bil namenjen obisku ekološke in turistične kmetije Schlagerbauer, ki se nahaja v predmestju Salzburga. Na kmetiji nas je prijazno sprejela lastnica Stefanie, ki nam je predstavila življenje na njihovi kmetiji, nas popeljala po kmetiji ter predstavila izzive, s katerimi se soočajo v urbanem okolju. Poleg živinoreje, predelave mleka in prodaje domačih jajc, se ukvarjajo tudi z nastanitveno dejavnostjo. Za potrebe turizma na kmetiji imajo apartma za goste, ki lahko sprejme do pet oseb.

Po ogledu kmetije je sledil voden ogled muzeja pivovarne Stiegel, kjer smo dan zaključili s tipično pivsko večerjo. Kot zanimivost, pivovarna deluje od odkritja Amerike, torej od leta 1492, in je edina v Avstriji, ki je še v domačem lastništvu. Dan smo zaključili z nočitvijo v hotelu v Salzburgu.

Drugi dan, torek, 24. oktober 2023 

Po zajtrku smo se odpravili proti vzhodnem delu Solnograške - do jezera Wolfgangsee, ki je ledeniško jezero in leži na meji med deželama Solnograška in Zgornja Avstrija. S svojimi 13 km² ni največje, je pa zagotovo najbolj znano v regiji Salzkammergut. S turistično ladjo smo se zapeljali po njem, in sicer od Sankt Gilgena do Strobla.

V nadaljevanju smo nato obiskali ekološko živinorejsko kmetijo družine Strobl v kraju St. Lorenz am Mondsee, ki se ukvarja s prirejo in predelavo mleka. Poleg tega ponujajo tudi prostor za poslovne sestanke, razne seminarje ipd. V ta namen so uredili veliko seminarsko sobo s priročno kuhinjo. Na dvorišču kmetije so postavili tudi prodajne avtomate z različnimi živili, od mesnih, mlečnih do jajc idr. Po ogledu kmetije in pokušine njihovih mlečnih izdelkov je sledil ogled manjše destilarne Sankt Wolfganger Klosterkellerei.

Na koncu je sledil še en ogled dobre prakse, in sicer smo obiskali družinsko posestvo Eisl družine Eisl z zelo zanimivo ponudbo, ki v pisnih virih obstaja že od leta 1490 dalje. Danes na njej gospodari že 22. generacija. Prelomnih trenutek za razvoj kmetije je nastopil v začetku 80. let prejšnjega stoletja, ko so kupili prve ovce. To je bil začetek danes zelo uspešne zgodbe, ki obsega proizvodnjo široke palete ekoloških mlečnih izdelkov in se ponaša z nešteto (preko 100) domačimi in mednarodnimi priznanji. Zadnja uspešnica je zagotovo proizvodnja domačega sladoleda, ki je svoje prodajno mesto našla tudi na znameniti ulici Getreidegasse v središču Salzburga, verjetno najbolj znani turistični ulici v Avstriji.

Po zaključku ogleda in predstavitve posestva je sledila še pokušina njihovih zelo okusnih sladoledov iz ovčjega mleka.

Polni prijetnih vtisov smo se odpeljali še na večerjo v tradicionalno gostišče Gamsjaga, ki ponuja značilne lokalne jedi.

Tretji dan, sreda, 25. oktober 2023 

Po zajtrku je sledilo slovo od hotela ter ogled nekaterih znamenitosti v starem mestnem jedru Salzburga. Ogledali smo si staro mestno jedro, nad katerim kraljuje največja srednjeveška utrdba v Alpah – Hohen Salzburg; na ulicah in trgih okrog stolnice smo posebno pozornost namenili hiši, v kateri se je rodil eden največjih skladateljev W. A. Mozart.

Po ogledu mestnega jedra smo pot nadaljevali do regije Pongau, v kateri se nahaja tudi znano smučarsko območje Flachau. Naš prvi postanek je bil v kraju Kleinarl na ekološki kmetiji Schwabhof, kjer se poleg živinoreje in predelave mleka ukvarjajo tudi s turizmom na kmetiji; kot turistična kmetija so specializirani za družinam z otroki prijazna kmetija, v zadnjem času pa so razvili ponudbo nadstandardnih nastanitev t.i. chalet. Kmetijo in ponudbo nam je predstavil in pokazal gospodar Rupert; ogled smo zaključili s pokušino njihovih sirov.

Na koncu je sledil obisk še ene turistične kmetije, in sicer smo v kraju Flachauwinkl obiskali domačijo Schauphof. Gre za manjšo živinorejsko kmetijo, ki se tudi ukvarja z dopolnilno dejavnostjo – ponudba hrane in nastanitve. Ogled na kmetiji smo zaključili s poznim kosilom ter se v poznih večernih urah srečno vrnili domov.

Nazaj na seznam

Aktualno iz kmetij

Prijava na naše e-novice vam omogoča spremljanje najaktualnejših vsebin v zvezi s turističnimi kmetijami v Sloveniji.

Naročilo kataloga