Slavnostni dogodek ob 25. obletnici ZTKS, Bioterme Mala Nedelja, 18. 10. 2022

Slavnostnega dogodka ob 25. obletnici združenja se je poleg članov združenja udeležilo veliko pomembnih in uglednih gostov, častnih članov združenja (Venčeslav Tušar, Vilma Topolšek in Darja Verbič), predstavnikov KGZS, MKGP RS in MGRT RS, direktorjev Kmetijsko gozdarskih zavodov ter vodij oddelkov na kmetijsko gozdarskih zavodih ter svetovalk in svetovalcev za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti.

Več kot 120 zbranim kmetijam in predstavnikom strokovne javnosti iz KGZS in zavodov, MGRT RS, MKGP RS, STO, županom je  ob 14:00 uri na začetku dogodka citrarka Tanja Lončar zapela pesem Ferija Lainščka Ne bodi kot drugi, ter vmes še eno pesem Vlada Kreslina Zrejlo je žito. Prav tako je na koncu ob zaključku dogodka za prijeten zaključek poskrbela lokalna etno-folk glasbena skupina Bosi, ki je prav tako zapela dve pesmi.

Celoten dogodek je povezoval Marko Kogelnik, član združenja.

Renata Kosi, svetovalka specialistka za turizem na kmetiji s KGZS-Zavoda Celje je pripravila predstavitev v slikah in besedah  o najvidnejših dosežkih Združenja turističnih kmetij zadnjih pet (5) let delovanja, 2018 - 2022. 

Po prvi uvodni kulturni točki, ki jo je izvedla citrarka Tanja Lončar in pozdravnem nagovoru predsednika združenja Matije Vimpolška, so sledili pozdravni nagovori pomembnih gostov.

Prva, ki je vse prisotne prijazno pozdravila in nagovorila, je bila mag. Olga Karba, županja občine Ljutomer. Povedala je, da v občini Ljutomer živijo gostoljubni ljudje in da vedno stavijo na malega človeka, na spoštljiv odnos do sočloveka in spoštljiv odnos do narave." Na koncu je čestitala združenju, članom, saj so se znali povezati.

Livija Kovač Kostantinovič iz Slovenske turistične organizacije je poudarila, da je to obdobje 25 let obdobje odličnega sodelovanja na številnih dogodkih. »Na kar smo še posebej ponosni, je skupni katalog slovenskih turističnih kmetij« je izpostavila. Izpostavila je tudi, da imajo turistične kmetije pomembno mesto v slovenski turistični ponudbi, ki je edinstvena, avtentična, butična, ki temelji na lokalni pridelani hrani, gostoljubnosti in edinstvenih doživetjih.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je povedal, da je bilo že pred 25 leti jasno, da je med dopolnilnimi dejavnostmi turizem na kmetiji na prvem mestu. V 25-ih letih se je pokazalo, da je bilo s povezanostjo postorjeno marsikaj in da se za dejavnost zanima vse več kmetij. Izpostavil je tudi pomembno vlogo KGZS-Zavoda Celje, ki zagotavlja strokovno podpor društvu.

Dubravka Kalin, direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS je povedala, da se na Direktoratu dobro zavedajo pomena turističnih kmetij in da turistične kmetije predstavljajo pomembne prednosti na področju njihovega delovanja. Prav tako je poudarila, da kmetje oz. kmetije dajejo dušo tej naši krajini in podeželju. Obisk turističnih kmetij združuje najboljše za preživljanje prostega časa, pobeg nazaj k naravi,…

Tatjana Buzeti, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS je dejala, da se vse zgodbe v lokalnem okolju lažje razvijajo, če smo povezani. In da je združenje primer dobre prakse na področju povezovanja.

Na koncu so bili vsi govorci enotni, da je združenje primer dobre prakse na področju sodelovana in povezovanja.

Vilma Topolšek, častna članica in nekdanja dolgoletna predsednica ZTKS, je združenju ob obletnici čestitala in vsem članom zaželela še uspešno delo vnaprej.

Venčeslav Tušar, častni član  in tudi nekdanji predsednik ZTKS, je povedal, da je bilo na področju turističnih kmetij v preteklih letih veliko že narejenega, seveda pa se je potrebno truditi še naprej.


Na koncu so sledile še javne zahvale za finančno podporo sledečim organizacijam:

Deželni banki Slovenije d.d., in občinam: Ljutomer, Gornja Radgona, Črenšovci, Moravske Toplice, Razkrižje in Gornji Petrovci.

Po končani slavnostni prireditvi je sledilo sproščeno in neformalno druženje ob kosilu. 


Nazaj na seznam

Aktualno iz kmetij

Prijava na naše e-novice vam omogoča spremljanje najaktualnejših vsebin v zvezi s turističnimi kmetijami v Sloveniji.

Naročilo kataloga