Galerija

Kozjansko

Če z gradu Podsreda, enega najbolje ohranjenih srednjeveških gradov v Sloveniji, pogledate na kozjansko pokrajino, se vam pogled zaziblje med številne hribe in griče, k sadovnjakom in vinogradom.

Nerazvitost  pokrajine, ki je dobila ime Kozjansko šele po koncu druge svetovne  vojne, se danes kaže kot velika prednost. Neokrnjena narava, ekološko  kmetijstvo, ekološki pridelki, jedi in pregovorna gostoljubnost  zapeljejo vsakega obiskovalca, da se odpravi na potepanje po kozjanskih  gričih. Tako se namreč imenuje eden od turističnih programov, s katerimi  lahko spoznavate to gastronomsko regijo Slovenije. Vsak dan si boste  lahko izbrali izlet, poln doživetij in srečanj z dobrimi ljudmi in  jedmi, ki jih ponujajo turistične kmetije. Tu lahko pokusite številne  hišne in pokrajinske jedi, h katerim se priležejo vina  šmarsko-virštajnskega vinorodnega območja.

Med posebnosti gastronomske regije Kozjansko sodi prav gotovo pogača, ki ji tukaj pravijo zafrk(n)jača.  Ime je povezano z načinom priprave te slastne pogače, nadevane s skuto,  položene na kvašeno testo, ki ga ob robovih zavihajo ali »zafrknejo«.  Kot samostojna jed ali priloga k omakam in mesnim jedem so odlični kozjanski krapi,  žepki iz ajdovega testa, nadevani s proseno kašo in zabeljeni z ocvirki  in smetano. Izjemna mojstrovina! Na Kozjanskem imajo tudi svojo juho  ali enolončnico. To je korejevec - fižolova juha z  rumenim in rdečim korenjem. Zelo priljubljena je koleraba, iz katere  skuhajo okusno juho ali jo pripravijo s krompirjem in zabelijo z  ocvirki. Prav posebna je tudi kozjanska kruhova potica,  jed, v kateri se zrcalijo težke družbene razmere v tem delu Slovenije v  preteklosti in jo boste le s težavo našli v ponudbi. To je pečena  praznična pogača iz več plasti v mleko namočenega kruha, med katere  namažejo pregreto smetano. Omeniti kaže tudi pogačo pršjačo, vendar naj bo to dovolj za prvo razvnemanje slasti!

Če  vam ne bodo pri srcu izbrana vina, vam priporočamo sadne sokove in  zdravilni sok iz aronije. Kopate se lahko v Termah Olimia ... in potem  ne pozabite pokusiti sirov iz kozjega mleka, ki jih izdelujejo v  sirarstvu Videc, pa odličnih sadnih žganj različnih pridelovalcev. V  času žganjekuhe si lahko pridobivanje žganja tudi ogledate. Vendar  bodite previdni pri pokušnji! V Podsredi se lahko udeležite turistične  prireditve Praznik kozjanskega jabolka, vsako leto na  začetku oktobra, ki sooblikuje pomen izvrstnih jabolk iz travniških  sadovnjakov. Na Martinovo soboto prirejajo na Kozjanskem številna  martinovanja, denimo v Virštanju, kjer pripravijo Martinov pohod po  vinskih goricah.

Nazaj na seznam

Specializirana ponudba

Specializirana ponudba