Galerija

Zgornja Savinjska dolina

Predstavljamo vam gastronomsko bogastvo zgornjega dela Savinjske doline, ki ji tudi sicer pravimo Zgornja Savinjska dolina. Pravzaprav to ni le ena, ampak več dolin, ki se globoko zajedajo v Savinjske Alpe in za ljudi že stoletja pomenijo življenjsko okolje in vire preživetja.

Mnoge domačije, nekatere od njih se že dlje časa ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo, so prava visokogorska kraljestva krepko nad 1000 metri. Visokogorski travniki in pašniki ter gozdovi ponujajo bogastvo zdravilnih zelišč in gozdnih sadežev, ki so turistom na voljo kot čaji, sokovi ali namočeni v žganju. Poti do Zgornje Savinjske doline sta pravzaprav le dve: ena iz smeri Celja, druga iz avstrijskega Velikovca po slikoviti gorski cesti čez Pavličevo sedlo, ki se spusti do vstopa v eno najlepših dolin, Logarsko dolino. Po lepoti nič manj ne zaostajajo tudi Matkov in Robanov kot pa dolina proti Podvolovljeku. S panoramsko cesto je območje povezano s sosednjo Koroško, po cesti čez Podvolovljek in Kranjski rak pa je najbližja povezava z Ljubljano.

Osrednjo gastronomsko ponudbo Savinjske doline predstavljajo turistične kmetije in nekatere gostilne. Pripoved o mojstrovinah te gastronomske regije Slovenije začenjamo seveda z zgornjesavinjskim želodcem, ki je sušena mesnina iz najbolj kakovostnega svinjskega mesa in slanine. Ta vrhunski izdelek ima v Zgornji Savinjski dolini bogato tradicijo, danes pa je zaščiten s Priznano geografsko označbo. Slastne rezine tenko narezanega zgornjesavinjskega želodca postrežejo s kruhom in prilogami, čeprav so slednje pogosto kar odveč! Med take priloge in samostojne jedi hkrati sodi solčavski sirnek, skuta iz posnetega mleka, z dodatkom kumine in soli, prelita s kislo smetano in zorjena v posodi, da dobi nekoliko pikanten okus. Solčavski sirnek je odličen namaz na črnem kruhu, nekateri ga uživajo z jabolki ali marmelado, gospodinje pa ga pogosto uporabijo za pripravo goste kremne juhe ali sirnice.

Splošna značilnost kulinarične ponudbe v Savinjski dolini je v pretežni meri ponudba izjemnih posebnosti, ki so del gastronomske dediščine tega dela Slovenije in izzivalne za sodobno prehranjevanje. To dediščino odlično nadgrajujejo z novimi kulinaričnimi povezavami ter z znanjem iz srednjeevropske kuhinje. Med pokrajinske posebnosti sodi tudi ajdnek. Kot pove že ime jedi, je to pečena pogača, vsaj iz treh plasti rahlega, tekočega kvašenega ajdovega testa, ki ga vlijejo v pekač, posujejo z mletimi orehi in prelijejo z medom ter postopek trikrat ponovijo. Ajdnek je dober topel ali hladen.

Zlasti v času kolin je zelo priljubljena jušna zakuha v obliki žličnikov, ki jo imenujejo firuš. Žličnike oblikujejo iz svinjske krvi in ajdove moke in jih zakuhajo v juhi. Stara pastirska jed je obrnjenik ali ubrnenik, ki nekoliko spominja na gorenjski maselnik. Pripravljajo ga iz pšenične, ajdove ali koruzne moke, ki jo zalijejo s slanim vrelim mlekom, v katerega so vmešali sladko smetano in maslo. Iz močnate zmesi naredijo kroglice ali večje svaljke (štručke) in jih postrežejo tople za zajtrk k beli kavi ali h kislemu mleku, lahko pa tudi hladne.

Podobno kot imajo v Bohinju pikantni sir mohant, pripravljajo v Zgornji Savinjski dolini iz skute značilni poltrajni, soljeni in začinjeni mohovt. Poleg mohovta na nekaterih kmetijah izdelujejo najrazličnejše vrste sirov iz kravjega in ovčjega mleka, tudi z dodatkom zelišč.

Nekaj posebnega je samostojna jed, ki je zlasti primerna za dober zajtrk in se imenuje zdrkanka, tudi ujenik ali polžkova godlja. Zdrobljena in v mleku kuhana pšenična zrna zabelijo z maslom in po želji gostov dodajo še suhe slive in cimet. Na številnih turističnih kmetijah pripravljajo splošno znane mesne, zelenjavne, močnate in divjačinske jedi, ki pa jih odlikujejo naravne sestavine in vešča priprava, temelječa na odličnem kuharskem znanju. Savinjska dolina ima tudi svoj osrednji in spodnji del, vendar se kulinarično razlikujeta od posebnosti zgornjega, ki predstavlja samostojno gastronomsko regijo Slovenije. Ob izvrstni kuhinji ponuja Zgornja Savinjska dolina številne izlete in planinske ture, gorsko kolesarjenje, obisk Snežne jame ali prazgodovinske Potočke zijalke pod Olševo. Uživali boste ob slapu Rinka, ribiški navdušenci pa namakali trnke v bistrih brzicah in tolmunih čiste Savinje.

Nazaj na seznam

Specializirana ponudba

Specializirana ponudba