Program kulinaričnih doživetij

Družinski vikend: priprava prazničnih dobrot in počitek v objemu narave na kmetiji Lesjak pod Goltemi

Turistična kmetija Lesjak leži v Šmihelu nad Mozirjem. Do nje pridete po gozdni cesti, ki se tam konča, zato boste lahko brezskrbno uživali v miru in zasebnosti domačije. Je odlična izhodiščna točka za vse, ki si želite obiskati Zgornjo Savinjsko dolino.

Na kmetiji živijo stara mama Marija, stari ata Ivan, sina Lovro in Nikolaj z ženo Emo ter njuni trije predšolski otroci, Karlina, Ožbej in Matevž. Lovro hodi v službo, drugi pa delajo doma, saj kmetujejo še tradicionalno in ne vključujejo modernih tehnologij. Redijo krave in oddajajo mleko, veliko dela pa imajo tudi na vrtu in njivi, saj se trudijo kar največ pridelati sami. Poleti vsi sodelujejo pri spravilu sena, in ko se vrnejo domov, se ohladijo v senci več kot 180 let stare lipe. Privoščijo si kislo mleko, narezek in domač tolkec (jabolčno vino). Vse to boste lahko pokusili tudi vi.

1. dan

Na turistično kmetijo Lesjak boste prišli v popoldanskih urah, se ob šilcu žganja spoznali z domačimi in posedeli pod staro lipo. Ko se boste v miru namestili v udobno opremljene sobe, si boste ogledali kmetijo. Otroci bodo lahko brezskrbno tekali in se igrali, saj mimo domačije ne pelje nobena cesta. Starejši pa boste uživali v lepotah narave. Mogoče boste videli celo kakšno srno, saj so redne obiskovalke travnikov. Navdušeni boste nad razgledom, ki sega do Svetega Križa, Uršlje gore, vse do Pohorja. Pred spanjem bo gospodinja Marija pripravila okusno večerjo z domačimi jedmi, značilnimi za te kraje.

2. dan

Ko vas bodo prebudili prvi sončni žarki in petje ptic, ki prepevajo v travniškem sadovnjaku ob hiši, bo že dišalo pa zajtrku. Sestavljen je izključno iz domačih sestavin: kruh, maslo, marmelada, skuta, suho meso, med ... Ko boste siti, se lahko odpravite na sprehod.

Nato se boste lotili dela. Z mamo Marijo boste zamesili testo za potico, kakršno peče že več kot 30 let. Ata Ivan bo pokazal, kako se zakuri krušna peč. Med vzhajanjem testa bo na mizo prišlo kosilo, potem pa bo na vrsti priprava nadeva (skutnega, orehovega ,pehtranovega ...). Če imate otroke, bodo seveda lahko sodelovali, zvaljali bodo testo, ga namazali z maso, vse skupaj zvili in naredili čisto svojo majhno potico. Popoldne se boste lahko sprehodili po obrobju gozda in nabrali rože za čaj. Če si želite obiskati Golte, je do tja le 10 minut vožnje, za bolj aktivne pa do dve uri hoje.

Po vrnitvi na kmetijo bodo domači pripravili družabno večerjo, s katero želijo goste razveseliti in presenetiti.

3. dan

Če otroci radi vstanejo zgodaj, lahko gredo v hlev in pomagajo pri molži in krmljenju živine. Nahraniti je treba še zajčka, prašiče, mucka in kužka. V kokošnjaku pa bodo pobrali sveža jajčka. Po zajtrku boste ponovno zamesili testo, kakšno, se boste lahko odločili sami: za krofe, mlečne rogljičke, ki so odlični za malico in jih otroci obožujejo, ali kruh. Lahko se odločite tudi za štruklje iz vlečenega testa, ki veljajo v teh krajih za praznično jed.

Kdor bo zadnji dan želel počivati, se lahko seveda prepusti miru in tišini kmetije.

Popoldne boste praznične dobrote pripravili za pot domov, da boste ob njih s prijatelji in domačimi obujali lepe spomine na doživetja pri Lesjakovih.

Program se izvaja skozi vse leto, razen ob majskih koncih tedna, ob rezervaciji za najmanj šest odraslih oseb.

Program vsebuje:

2 x polpenzion

2 x kosilo

material za peko

Cena: 95 evrov na osebo

otroci do 3. leta bivajo brezplačno

za otroke od 4. do 10. leta plačate 50 % cene

 

Informacije in rezervacije:

Turistična kmetija Lesjak

Šmihel nad Mozirjem 5

3330 Mozirje

Tel.: +386 (0)3 5832 392, +386 (0)31 443 282

info@lesjakturizem.com

 

www.lesjakturizem.com 

Nazaj na seznam