Program kulinaričnih doživetij

Vinogradništvo, pletarstvo in žganjekuha na domačiji Kalšek - Podkrajšek v Žičah

Priporočeni del večdnevnega kulinaričnega potovanja

Domačija obsega le dobre tri hektare, od tega je hektar in pol vinograda in sadovnjaka. Imajo posajenih 6000 trsov (modre frankinje, sauvignona, belega pinota, rumenega muškata in laškega rizlinga), ki dajo letno od 8000 do 10.000 litrov sortnega vina. Del laškega rizlinga predelajo v predikatno ledeno vino. Poskusili so tudi izdelati penino. Sadna drevesa sliv, viljamovk in hrušk trnovk dajejo sadje za žganjekuho, ki je že 40 let hišna tradicija. Slive so nasajene namesto ograje okoli vinograda, nasad 80 dreves viljamovke pa je na  podlagah.

Ker so bila drevesa hrušk trnovk že stara, želeli pa so ohraniti sorto, so jo precepili na divjake. Imajo že 12 dreves. Njihova želja je, da bi jih precepili še več.

Z vinogradom in sadnimi drevesi je izkoriščena vsa razpoložljiva zemlja.

Ker je bila pri hiši že od nekdaj tradicija pridelave vina in žganja, so pred leti živinorejo opustili in zasadili še več trt in sadnega drevja. Gospodarju Štefanu je že oče privzgojil ljubezen do trte, vina in oskrbe sadnega drevja. Naučil ga je tudi žganjekuhe. Še vedno se držijo tega, da se vse doma pridelano sadje pobere in predela; zadnja leta ne samo v žganje (regratovo, hruškovo in slivovko, del slednje starajo v hrastovem sodu), ampak tudi v likerje, ker narašča povpraševanje po pijačah z nižjo vsebnostjo alkohola, ter v marmelade (slivovo, breskovo).

 

Izdelujejo borovničev, orehov, višnjev, zeliščni ter desertni liker Zajčja kri iz modre frankinje in slivovega žganja, ki je dobil ime po Žički kartuziji, imenovani tudi Zajc klošter.

Svoje izdelke že 16 let pošiljajo v ocenjevanje Dobrot slovenskih kmetij na Ptuj. Prejeli so številna priznanja in tri kipce kakovosti: dva za starano slivovko v hrastovem sodu in enega za slivovo marmelado.

Štefan je svoje bogato znanje prenesel na hčer Andrejo, ki je nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

 

Pri njih je tradicija tudi pletenje, ki se ga je gospodar naučil sam. Sprva je pletel košare in koše za potrebe na domačiji, pozneje pa začel opletati steklenice ter izdelovati predmete za uporabo in spominke: manjše košare, pladnje, manjše steklenice kot darilno embalažo, solnice in še marsikaj. Za izdelke ima certifikat domače obrti, za pletarstvo pa je prejel zlato vitico Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Zadnja leta pleteta tudi žena in hči.

 

Pod delom vinograda imajo zasajene vrbe, s katerih pridobivajo vitice, ki jim rečejo trte. Izvedli so že številne prikaze in delavnice na prireditvah, pa tudi v šolah, kjer otroci sami poskušajo narediti izdelke.

 

Program ogleda:

Na začetku bo kratka predstavitev domačije. Ob ogledu vinograda in sadnega drevja boste spoznali, kako se pridela dobro in kakovostno grozdje in sadje za predelavo. Pokazali vam bodo vrbe, s katerih režejo vitice za pletenje. Sledil bo ogled preše in opis postopka od preše do soda. Pokazali vam bodo tudi kotel in predstavili postopek žganjekuhe.

Pri prikazu pletenja boste spoznali postopek priprave vitic in drugih surovin za pletenje.

 

Višek doživetja bo pokušnja treh ali štirih vzorcev žganja ali likerjev, pri čemer so bodo prilagodili željam vaše skupine. Da se vas ne bo prehitro »prijelo«, bodo zraven postregli potico ocvirkovko ali kruh in sir.

Na domačiji je mogoč nakup žganja, likerjev, marmelad, vina in pletenih izdelkov kot spomin na doživetje in okuse, ki ga boste delili z bližnjimi, ali kot odpustek za domače, kot smo včasih rekli.

 

Cena 4 urnega doživetja s pokušnjo 3-4 vzorcev žganja ali likerjev ter ocvirkova potica ali kruh in sir je 12 evrov na osebo.

Ta cena velja za skupine nad 20 oseb.

 

Gostitelji se bodo z veseljem prilagodili vašim željam in za vašo skupino pripravili še kakšno drugo nepozabno doživetje. Veseli bodo vašega klica in obiska.

 

 

Informacije in rezervacije:

Domačija Kalšek - Podkrajšek

Žiče 62 A

3215 Loče

Tel.: +386 (0)3 576 34 45, +386 (0)31 399 824

andrejpodkrajsek@gmail.com

Nazaj na seznam